{"id":905,"date":"2020-01-14T08:51:04","date_gmt":"2020-01-14T08:51:04","guid":{"rendered":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/?p=905"},"modified":"2020-11-21T10:54:05","modified_gmt":"2020-11-21T10:54:05","slug":"lankeaa-kuin-manulle-illallinen-siis-kenelle","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/lankeaa-kuin-manulle-illallinen-siis-kenelle\/","title":{"rendered":"Lankeaa kuin Manulle illallinen – siis kenelle?"},"content":{"rendered":"\n
Vanha sanonta on, ett\u00e4 lankeaa kuin Manulle illallinen. Kenest\u00e4 Manusta oikein on kysymys? Presidentti Koivistostako?<\/p>\n\n\n\n
WalkHelsinki k\u00e4vi tutustumassa Bistro Manun blinitarjontaan. Bistro sijaitsee Helsingin Kampissa hotelli Presidentin yhteydess\u00e4. Voisi luulla, ett\u00e4 Bistro Manu on ottanut nimens\u00e4 presidentin mukaan. Mutta n\u00e4in ei ole.<\/p>\n\n\n\n
Bistro Manusta kerrotaan, ett\u00e4 entisaikaan maata kiert\u00e4vi\u00e4 mestareita kutsuttiin manuiksi. He olivat suutareita ja r\u00e4\u00e4t\u00e4leit\u00e4. Manut kiersiv\u00e4t tuvasta toiseen ja ty\u00f6n palkaksi kuului automaattisesti illallinen. Siit\u00e4 tulee sanonta, jonka mukaan jokin asia lankeaa kuin manulle illallinen. T\u00e4ss\u00e4 manu kirjoitetaan siis pienell\u00e4 m:ll\u00e4. Ja t\u00e4st\u00e4 manusta my\u00f6s Bistro Manu on ottanut nimens\u00e4. My\u00f6s Kielikello-lehdess\u00e4<\/a> on juttua aiheesta.<\/p>\n\n\n\n Monenlaisia m\u00e4tej\u00e4<\/strong><\/p>\n\n\n\n Mutta asiaan, eli blineihin. Kalatukku Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus Berglund esitteli tilaisuuden aluksi ison kattauksen erilaisia m\u00e4tej\u00e4, joita blinien kanssa voi nauttia. <\/p>\n\n\n\n Siian m\u00e4ti on perinteinen valinta blineille. <\/p>\n\n\n\n – Lohen m\u00e4ti ei ole ly\u00f6nyt Suomessa l\u00e4pi, vaikka on suosittua Ven\u00e4j\u00e4ll\u00e4. Lohen m\u00e4ti on suurikokoista, hieman kuin pieni\u00e4 viiniryp\u00e4leit\u00e4 s\u00f6isi, Berglund luonnehtii.<\/p>\n\n\n\n Berglundin oma suosikki on hauen m\u00e4ti. <\/p>\n\n\n\n – Sit\u00e4 on hankala k\u00e4sitell\u00e4. Hauen pinnassa on limaa ja sit\u00e4 ei saa joutua m\u00e4tiin. M\u00e4din pit\u00e4\u00e4 olla puhdasta ja tuoretta. M\u00e4ti tulee huuhdella moneen kertaan.<\/p>\n\n\n\n Vaikka alkuvuosi on blinien sesonkiaikaa, Berglund kehottaa sy\u00f6m\u00e4\u00e4n m\u00e4tej\u00e4 ymp\u00e4ri vuoden.<\/p>\n\n\n\n – M\u00e4ti\u00e4 voi sy\u00f6d\u00e4 vaikka paahtoleiv\u00e4n kanssa tai perunan lisukkeena, h\u00e4n vinkkaa. <\/p>\n\n\n\n Manun bliniresepti<\/strong><\/p>\n\n\n\n Bistro Manussa blinej\u00e4 voi nauttia monenlaisilla lisukkeilla. Blinien lisukelistalta l\u00f6ytyy smetanan ja suolakurkun ohella siianm\u00e4ti\u00e4, lohitartaria, katkarapuskagenia, savuporomoussea ja mets\u00e4sienisalaattia.<\/p>\n\n\n\n Bistro Manun keitti\u00f6mestari Janne Tihtonen vinkkaa hyv\u00e4n blinireseptin. T\u00e4ll\u00e4 ohjeella saat 10 blini\u00e4:<\/p>\n\n\n\n 160 g vehn\u00e4jauhoja L\u00e4mmit\u00e4 olut ja maito k\u00e4denl\u00e4mp\u00f6iseksi, lis\u00e4\u00e4 mukaan jauhot ja hiiva. Anna kohota ja nostele taikinaa v\u00e4lill\u00e4, jotta k\u00e4yminen on tasaista. S\u00e4ilyt\u00e4 taikinaa kylm\u00e4ss\u00e4 y\u00f6n yli ja lis\u00e4\u00e4 seuraavana p\u00e4iv\u00e4n\u00e4 taikinaan keltuaiset sek\u00e4 voisula. Vaahdota valkuaiset ja nostele taikinan sekaan. Paista blinit kullankeltaisiksi reilussa, kirkastetussa voissa. <\/p>\n\n\n\n Bistro Manun kotisivut<\/em><\/a><\/p>\n\n\n\n VINKKI: TUTUSTU MY\u00d6S WALKHELSINGIN RAVINTOLAHISTORIA-K\u00c4VELYYN<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Vanha sanonta on, ett\u00e4 lankeaa kuin Manulle illallinen. Kenest\u00e4 Manusta oikein on kysymys? Presidentti Koivistostako? WalkHelsinki k\u00e4vi tutustumassa Bistro Manun blinitarjontaan. Bistro sijaitsee Helsingin Kampissa hotelli Presidentin yhteydess\u00e4. Voisi luulla, ett\u00e4 Bistro Manu on ottanut nimens\u00e4 presidentin mukaan. Mutta n\u00e4in ei ole. Bistro Manusta kerrotaan, ett\u00e4 entisaikaan maata kiert\u00e4vi\u00e4 mestareita kutsuttiin manuiksi. He olivat suutareita … Jatka lukemista ”Lankeaa kuin Manulle illallinen – siis kenelle?”<\/span><\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":906,"comment_status":"closed","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[4],"tags":[],"table_tags":[],"class_list":["post-905","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-ajankohtaista"],"aioseo_notices":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/905","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=905"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/905\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1338,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/905\/revisions\/1338"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media\/906"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=905"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=905"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=905"},{"taxonomy":"table_tags","embeddable":true,"href":"https:\/\/walkhelsinki.fi\/wp-json\/wp\/v2\/table_tags?post=905"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}
150 g tattarijauhoa
4 dl maitoa
1,5 dl alkoholitonta olutta
3 kananmunaa
15 g kuivahiivaa
1 dl kirkastettua voita
ripaus suolaa<\/p>\n\n\n\n