Helsingin vanhaa arkkitehtuuria

Helsingin vanha arkkitehtuuri on silmiähivelevän kaunista ja monipuolista. Kaupungista löytyy suomalaisten rakastamaa jugendia, rönsyilevää uusrenessanssia ja arvokasta empireä.

Esittelemme 10 tutustumisen arvoista kohdetta:

1. Empire-Helsinki

Arkkitehti Carl Ludvig Engel suunnitteli Helsingin vanhan keskustan 1800-luvun alkupuolella, jolloin Helsingistä oli tullut maan pääkaupunki. Engelin rakennukset edustavat empireä. Hän suunnitteli rakennuksia Senaatintorin ympäristöön, jonne valmistuivat Tuomiokirkko, Yliopiston päärakennus, Kansalliskirjasto ja Senaatti eli nykyinen Valtioneuvoston linna. Senaatintorin ympäristöä pidetään yhtenä parhaiten säilyneistä empire-kokonaisuuksista koko Euroopassa.   

2. Päärautatieasema

Rautatieasema kellotorneineen on eräs kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Asemaa käyttää päivittäin lähes 200 000 matkustajaa, ja se onkin koko Suomen eniten käytetty rakennus. Jugend-tyylisen aseman suunnitteli kansainvälisestikin tunnettu arkkitehti Eliel Saarinen ja asema avattiin yleisölle vuonna 1919.

3. Suomen kansallismuseo

Kansallismuseo esittelee Suomen historiaa esihistoriasta tähän päivään. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehdit Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren.

4. Eduskuntatalo

Suomen eduskunta kokoontuu Arkadianmäellä Eduskuntatalossa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti J. S. Siren ja se valmistui vuonna 1931. Rakennus edustaa 1920-luvun klassismia ja modernismia.

5. Helsingin observatorio

Empire-tyylisen observatorion suunnitteli Carl Ludvig Engel ja se valmistui vuonna 1834. Rakennusta ylläpitää Helsingin yliopiston museo. Observatorio on koululaisryhmien suosiossa.

6. Ritarihuone

Ritarihuone on uusgotiikkaa edustava rakennus Kruununhaassa. Vuonna 1862 valmistuneen rakennuksen suunnitteli arkkitehti G. T. Chiewitz. Rakennus on aateliston kokoontumispaikka, mutta siellä järjestetään myös yleisölle avoinna olevia tapahtumia, kuten konsertteja.

7. Suomen Kansallisteatteri

Kansallisteatteri on vanhin suomenkielinen teatteri maassamme. Vuonna 1902 valmistuneen teaterin suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne. Erittäin koristeellinen rakennus edustaa tyyliltään kansallisromantiikkaa.  

8. Lasipalatsi

Lasipalatsi on Helsingin merkittävimpiä funkkisrakennuksia. Vuonna 1936 valmistuneen rakennuksen suunnitteli arkkitehdit Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki. Revellistä tuli myöhemmin kansainvälisesti tunnettu ja hän on suunnitellut muun muassa Toronton kaupungintalon.

Mannerheimintien toisella puolella on kaksi muuta funkkis-helmeä: Vaakuna ja Postitalo.

9. Säätytalo

Säätytalon suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström ja rakennus valmistui vuonna 1891. Uusrenessanssia edustava rakennus sijaitsee Suomen pankkia vastapäätä. Suomen kauneimman uusrenessanssiaukion täydentää Kansallisarkiston rakennus.

10. Ateneum 

Ateneumin taidemuseon suunnitteli arkkitehti Theodor Höijer vuonna 1887. Rakennus edustaa uusrenessanssia. Koristeellisen rakennuksen julkisivulla on Rafaelin, Feidiaan ja Bramanten rintakuvat.