Uutta ja modernia arkkitehtuuria

Listasimme 10 kiinnostavaa uudemman arkkitehtuurin edustajaa Helsingistä. Olympiastadion pääsi mukaan tähän listalle, kun se avasi ovensa uudistuksen jälkeen vuonna 2020. Helsingissä on monta kansainvälistä huomiota herättänyttä uutta rakennusta. Monissa on rakennusaineena käytetty puuta.

1. Oodi

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi herättää ihastusta ja sitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Rakennuksesta järjestetyn kansainvälisen suunnittelukilpailun voitti suomalaisen Arkkitehtitoimisto ALAn kilpailuehdotus. Rakennus avattiin yleisölle 5. joulukuuta 2018. Oodissa on kirjaston lisäksi mm. kahvila, elokuvateatteri ja EU:n infopiste.

2. Olympiastadion

Olympiastadionilla kisailtiin vuoden 1952 olympialaisissa. Nykyään jalkapallomaajoukkue pelaa stadionilla kotiottelunsa ja siellä järjestetään muita suuria urheilutapahtumia ja konsertteja. 72 metriä korkea Stadionin torni on kauas näkyvä maamerkki. Olympiastadion avattiin pitkällisen remontin jälkeen entistä ehompana vuonna 2020.

3. Temppeliaukion kirkko

Temppeliaukion kirkko on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä erikoisen arkkitehtuurinsa takia. Kirkko on rakennettu kallion sisään. Vuonna 1969 valmistuneen kirkon suunnittelivat arkkitehtiveljekset Timo ja Tuomo Suomalainen.

4. Finlandia-talo

Valkean Helsingin toinen symboli Tuomiokirkon ohella. Finlandia-talo on konsertti- ja kokouskeskus Töölönlahden rannalla. Rakennuksen suunnitteli Alvar Aalto ja se valmistui vuonna 1971. Rakennuksen julkisivu on Carraran marmoria.

5. Kiasma

Vuonna 1998 avattu Kiasma on Suomen johtava nykytaiteen museo. Rakennuksen on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl. Museossa on useita vaihtuvia näyttelyitä vuodessa ja lisäksi museo esittelee teoksia omista kokoelmistaan. 

6. Pikku Huopalahti

Pikku Huopalahti on postmoderni asuinalue läntisessä Helsingissä. Alue on pääosin rakennettu 1990-luvulla ja siellä asuu noin 10 000 asukasta. Rakennukset toistavat jännittäviä geometrisiä muotoja, kuten kolmioita, neliöitä ja renkaita. Niin sanottu terassitalo on alueen tunnetuin maamerkki.

7. Kaisatalo

Helsingin yliopiston uusi kirjastorakennus valmistui Helsingin ollessa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2012. Rakennuksessa on kirjaston lisäksi kahvila ja kirjakauppa. Ylimmässä kerroksessa on näköalaterassi, josta voi ihailla Kruununhaan kattoja.

8. Kampin kappeli

Kampin kappeli on ihmisten kohtaamis- ja hiljentymispaikka. Kampin ostoskeskuksen vieressä oleva kappeli on avoin kaikille uskontokunnille. Rakennus valmistui vuonna 2012, jolloin Helsinki oli Euroopan designpääkaupunki.

9. Musiikkitalo

Musiikkitalossa järjestetään pääasiassa klassisen musiikin konsertteja. Siellä esiintyvät muun muassa Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Sibelius-Akatemia. Rakennus valmistui vuonna 2012.

Kuva: Arno de la Chapelle.

10. Löyly

Hernesaaressa merenrannalla sijaitseva Löyly on yhdistelmä ravintolaa ja saunaa. Löyly on rakennettu suomalaisesta puusta. Löylyn omistaa näyttelijä Jasper Pääkkönen ja entinen kansanedustaja Antero Vartia.