7 vinkkiä pimeässä pyöräilyyn

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Keskellä pimeintä vuodenaikaa suomalaiset hyppäävät pyörän selkään. Ympäri maata on syksyn aikana järjestetty lukuisia pyöräilytapahtumia, joissa pyöräillään tarkoituksella vain lamppujen loisteessa. Myös yhä useampi arkipyöräilijä lähtee pyöräretkelle vielä loppuvuodesta. Pyörämatkailukeskus pitää pimeässä pyöräilyä uutena trendinä, sillä harrastajamäärät ovat selvässä kasvussa. 

Suuri osa arjen ulkoilusta tapahtuu syksyllä joko pimeässä tai katuvalojen loisteessa. Yhä useampi suomalainen valitsee tarkoituksella pimeän, ja suuntaa pyörällä maastoon ja retkipoluille. 

Nykyaikaiset led-valot ovat kevyitä ja tehokkaita, ja niiden akut kestävät pitkään. Tämä madaltaa pimeässä pyöräilyn kynnystä. Valoteknologian kehitys on ollut nopeaa. Tehokkaita pyörän valoja saa nykyään jo muutamalla kymmenellä eurolla. 

Pimeässä pyöräily on myös elämys, joka tarjoaa jännitystä ja taianomaisia hetkiä.

“Tuttukin polku muuttuu täysin erilaiseksi, kun ympärillä on pimeys. Valokeilassa näkyy vain pätkä polkua ja hengityksen höyrypilvi”, toteaa Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Jari Kaaja.

Syksyn pyöräilytapahtumat vetävät väkeä pimeille poluille

Pyörämatkailukeskuksen havaintojen mukaan pimeässä pyöräily on nyt trendi, sillä useat pimeyden ympärille rakennetut pyöräilytapahtumat ovat moninkertaistaneet osallistujamääränsä viime vuosien aikana. 

“Suurin yksittäinen tapahtuma on ollut Pirkanmaan YÖ-rogaining, joka keräsi vuonna 2018 liki 700 kävelijää ja pyöräilijää etsimään rasteja yön yli. Tänä vuonna paikalla oli 330 ihmistä, joista 210 osallistui pyörällä. Pyöräilijöiden ulkoilmatapahtumat ovat koronan aikanakin suosittuja, sillä niissä turvallisuudesta pidetään hyvää huolta”, Jari Kaaja kertoo.

Tänä syksynä perinteisiä pimeän ja pyöräilyn yhdistäviä tapahtumia on järjestetty esimerkiksi Oulussa Pimiä seikkailu, Etelä-Suomessa Synkkä syysunelma, Jyväskylässä Halloween hike ja Pirkanmaalla YÖ-rogaining. Pyörätapahtumien syyskauden päättää 19.–20.12. yön yli pyöräiltävä Talvipäivänseisaus, jossa jokainen osallistuja pyöräilee vähintään 150 kilometriä valitsemallaan reitillä.

Syksyn pimeys ja pyöräilyinnostus näkyy myös pyöräalan yrityksissä. Helsingissä, Rovaniemellä ja Kiilopäällä toimiva Roll Outdoors on räätälöinyt pyöräilyn palveluita pimeän ympärille.

“Järjestämme esimerkiksi säännöllisiä viikkolenkkejä, joissa maastoon mennään pimeällä. Sekä ulkomaiset turistit että suomalaiset arkipyöräilijät ovat innostuneet ohjatusta maastopyöräilystä”, kertoo toimitusjohtaja Johannes Perkkiö Roll Outdoorsista.

Perkkiön mukaan pyöräily pimeässä kiehtoo, mutta monet haluavat pimeälenkille oppaan ja ryhmän tuekseen. Näin vältetään eksyminen, jonka uhka askarruttaa erityisesti pohjoisen tuntureilla aloittelevia pimeäpyöräilijöitä. Alan yritykset tarjoavat vuokralle myös pimeään valmiiksi varusteltuja pyöriä, jolloin maastopyöräilyä on helppo kokeilla kaamoksen aikaan. 

Pyörämatkailukeskuksen vinkit pimeässä pyöräilyyn

1. Pyörässä tulee olla valot sekä edessä että takana. Etuvalo on valkoinen tai keltainen, takavalo punainen.

2. Älä käytä vilkkuvaa valoa. Se vaikeuttaa etäisyyden arviointia esimerkiksi ohitustilanteissa. Vilkkuva valo voi myös laukaista vastaantulijalle tai perässäsi ajavalle migreenikohtauksen.

3. Muista myös pyörän heijastimet. Joka suuntaan osoittavat heijastimet ovat valojen lisäksi tieliikennelain mukaan pakolliset.

4. Valitse maastoon riittävän tehokas valo, mutta älä häikäise muita. Säädä valon tehoa kadulla pyöräillessäsi pienemmälle. 

5. Mitä kovempaa ajat, sitä tehokkaamman valon tarvitset. 

6. Pidä metsässä mukana myös varavalo. Jos akku loppuu tai valo menee epäkuntoon, et jää pulaan pimeässä.

7. Aloita pimeäpyöräily pimeillä pikkuteillä tai lenkkipoluilla. Kun kokemusta karttuu, voit siirtyä metsään ja maastopoluille.