Näyttelyarvio: Garden Futures

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Puutarhatkin voivat olla poliittisia. Niistä ollaan aikojen saatossa käyty lukuisia kiistoja, ne ovat olleet politiikan ja kaupunkisuunnittelun pelinappuloina. Garden Futures -näyttely pureutuu monien muiden teemojen ohella myös puutarhojen poliittiseen aspektiin.

Garden Futures -näyttely on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon ensimmäinen yhteinen näyttely. Se jakautuu molempien museoiden tiloihin. Kyseessä on kiertävä näyttely, jonka ovat toteuttaneet Vitra Design Museumin, Wüstenrot Foundationin ja Nieuwe Instituut. Helsinki on ensimmäinen kohde, jossa näyttely on esillä. Kansainväliseen näyttelyyn on tuotu lokaalia ulottuvuutta muun muassa siirtolapuutarhojen muodossa ja esittelemällä lähiöiden viherrakentamista.

Puutarha on teemana laaja. Sillä on oma historiansa, joka on erilainen eri maailmankolkissa. Englantilainen, ranskalainen ja japanilainen puutarha eroavat kovasti toisistaan. Puhumattakaan vaikka pienistä kotipuutarhoista tai luonnontieteellisistä puutarhoissa. Näyttelyssä puutarhojen historiaa on elävöitetty muun muassa Birger Kaipiaisen keramiikalla. Kaipiaisen Paratiisi-astiat tietysti viittaavat Edenin puutarhaan, maailman ensimmäiseen puutarhaan.

Kaupunkisuunnittelussa puutarhat, puistot ja viheralueet ovat jatkuvia kiistojen kohteita. Poliitikot, virkamiehet ja kaupunkilaiset ovat alati napit vastakkain. Kiistoja syntyy siitä, mihin viheralueita rakennetaan, missä vanhaa pitää säästää, miten paljon vihreää pitää olla, millaisia puistoja ja puutarhoja halutaan, miten paljon niihin käytetään rahaa. Viheralueiden rakentamisessa on nähty onnistumisia ja epäonnistumisia.

Yksi kiistakysymys on, kenen tiloja puutarhat ovat. Ovatko ne yksityisiä vai julkisia paikkoja? Aidataanko ne vai jätetäänkö avoimiksi? Onko puutarhojen tarkoitus olla ilo silmälle vai viljelläänkö niissä ravintoa? Näyttelyssä esitellään muun muassa englantilaisen Ebenezer Howardin 1800-luvulla ideoima puutarhakaupunki, joka yhdisti maaseudun ja kaupungin parhaita puolia. Tätä ajatusta Suomessakin ollaan jalostettu, muun muassa Tapiolassa ja Maunulassa. Arkkitehtuurimuseon puolella ollaan nostettu esiin Soukan, Matinkylän ja Itä-Pasilan viherrakentaminen.

Garden Futures -näyttely avaa puutarhojen maailmaa uusista näkökulmista. Se sopii erinomaisesti Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ensimmäiseksi yhteisnäyttelyksi. Toivotaan yhteistyölle menestyksekästä jatkoa.

Kritiikin sana: Näyttelyssä olisi ollut kiva nähdä, kokea ja haistaa aitoja kasveja. Mutta se on ymmärrettävää, että niitä on vaikea museo-oloihin tuoda. Siksi näyttelyn ajankohtana olisi toiminut paremmin kesä, jolloin museoiden väliselle pihalle olisi voinut rakentaa istutuksia.

Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa, Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa 10.11.2023–31.3.2024

Teksti: Pauli Jokinen