Helsingin ilmatorjunnan apuna toisen maailmansodan aikana oli runsaat kymmenen tykkipatteria, jotka oli sijoitettu kaupungin laitamille. Kaivopuiston patteri oli lähimpänä keskustaa.
Neljän patterin paikalle on sijoitettu muistoksi vanha tykki. Ota sunnuntaikävelyn tai iltakävelyn aiheeksi sotahistoria ja poikkea retken varrella vilkaisemaan tykkejä.
Käpylän Taivaskallio
Käpylän Taivaskalliolla on jäljellä tykkien betonisuojia. Patteri tunnettiin sodassa peitenimellä Taivas, ja siellä oli neljä tykkiä. Kallion laella on muistona 76 millin Skoda-tykki.
Vuonna 2011 kalliolle paljastettiin myös sotilaspoikien ja pikkulottien muistokivi. Helsingin ilmapuolustuksen johtajan Pekka Jokipaltion mukaan on nimetty Taivaskalliolle johtava tie.
Lauttasaaren Myllykallio
Myllykallion laelta on mukavat näkymät ja siellä on myös näkötorni. Se on Lauttasaaren korkein kohta. Tornin vieressä on 76 mm:n museotykki. Tykin yhteyteen kiinnitetty muistolaatta kertoo ilmapuolustuksen historiasta. Paikalla oli sota-aikana kuusi tykkiä. Se tunnettiin peitenimellä Lautta.
Lauttasaaren Veijarivuorenpuisto
Lauttasaaren eteläkärjessä oli saaren toinen patteri, koodinimeltä Puisto. Sen tukena oli myös tulenjohtotutka. Sen yhteydessä on Lauttasaaren toinen muistotykki.
Munkkiniemi
Munkkiniemen tykki löytyy läheltä Kalastajatorppaa, joka toimi sodan aikana hetken sotilassairaalana. Tykki on aivan valtion vierastalon takana, Gert Skytten puistossa.
Munkkiniemen patteri oli viimeisiä, joita Helsinkiin sodan aikana perustettiin. Patterin koodinimi oli Torppa.
Suomenlinnan Länsi-Mustasaari
Länsi-Mustasaari ei ole Suomenlinnan tunnetuimpia ja vilkkaimpia alueita. Sinne kuitenkin kannattaa mennä, sillä saaren rantakallioilta on huiman hienot näkymät merelle ja Helsinkiin.
Saaren kallioilla on sekä vanhoja Venäjän vallan aikaisia tykkejä että toisen maaailmansodan aikainen it-tykki. Tykin yhteydessä on yksinkertainen teksti: Helsingin ilmatorjunnalle 1939-1944.
VINKKI: Tutustu myös WalkHelsingin opastettuihin kävelyretkiin!