5 upeaa jugend-aluetta

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Suomalaiset rakastavat jugend-arkkitehtuuria. Se on koristeellista ja täynnä viittauksia suomalaiseen mytologiaan, menneisyyteen ja luontoon. Jugend oli hallitseva tyylisuunta aivan 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun ensimmäisinä vuosina.

Helsingissä on useita kansallisesti merkittäviä jugendrakennuksia ja -alueita. Poimimme viisi kaupunginosaa, joihin voi lähteä kävelylle tutustumaan jugendin ihmeisiin.

1. Kaartinkaupunki

Kaartinkaupungin sydän on Kasarmitori, joka on eräs koko Suomen upeimpia aukioita. Torin ympäristössä on monia näyttäviä jugendrakennuksia 1900-luvun alusta.

Helsingin vanhin osakunta, Nylands Nation, sai oman talonsa torin laidalle osoitteeseen Kasarmikatu 40. Karl Hård af Segerstadin suunnittelema talo valmistui vuonna 1901.

Samana vuonna torin toiselle laidalle valmistui Agronomitalo. Rakennuksen suunnitteli arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarinen. Talo tunnettiin alkujaan Lääkäreiden talona, kunnes Agronomiliitto osti sen vuonna 1950-luvulla.

2. Katajanokka

Katajanokalla on valtakunnan hienoimmat ja yhtenäisimmät jugendkorttelit. Luotsikatu on erinomainen paikka tutustua niihin.

Kadun ensimmäisen talon rakennutti liikemies Julius Tallberg. Luotsikatu 1:n on suunnitellut Gesellius, Lindgren ja Saarinen, ja se on maineikkaan kolmikon ensimmäinen yhteinen suunnittelutyö. Samainen kolmikko suunnitteli myös Luotsikatu 5:n, jossa oli Elannon ensimmäinen leipämyymälä.

Luotsikadun varrella ovat asuneet muun muassa Tove Jansson ja presidentti Mauno Koivisto.

3. Kruununhaka

Kruununhaan vanha rakennuskanta edustaa pääosin uusrenessanssia ja jugendia. Kaupunginosassa voisi kävellä koko päivän ja ihailla rakennusten kauneutta.

Krununhaan arvorakennuksiin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa Liisanpuistikosta. Puiston laidalla, Maurinkadun ja Makasiinikadun kulmassa, on Elisabethin jugendlinna, joka on arkkitehti Gustaf Estlanderin käsialaa vuodelta 1903.

Liisanpuistikosta voi lähteä kävelemään Pohjoisrantaa pitkin, jonka varrella on rivi 1800-luvun rakennuksia. Katse kannattaa kiinnittää erityisesti Pohjoisranta 10:een. Se on valittu kaupungin kauneimmaksi jugendtaloksi.

4. Eira

Eteläisessä Helsingissä sijaitseva Eira ja sen naapurissa olevat Ullanlinna ja Punavuori pitävät sisällään monia jugendhelmiä. Esimerkiksi Eiran sairaala (Laivurinkatu 29) ja Villa Johanna (Laivurinkatu 25) ovat tyylikkäitä esimerkkejä jugendista. Sairaalan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck ja Villa Johannan arkkitehti Selim A. Lindqvist.

Huvilakatu on kuin satukirjasta. Värikkään talot seuraavat toisiaan. Katua kävellessä on vaikea uskoa, että ollaan Helsingissä.

5. Kallio

Kalliosta ei tule ensimmäisenä mieleen arkkitehtuuri. Miten väärä mielikuva voikaan olla? Kalliossa on hienoja jugendtaloja, joiden kivijaloissa on kahviloita ja putiikkeja.

Karhupuiston ympäristö on erinomainen paikka tutkailla Kallion jugendia. Paloasemaa vastapäätä on valtava Ihantolan talo. Sen vieressä puolestaan Lars Sonckin suunnittelema Kallion kirkko. Lisää jugendia löytyy mm. Pengerkadun suunnalta.

Kalliosta on lyhyt matka Siltasaareen, jossa on monia kaupungin hienoimpiin kuuluvia jugendtaloja.

*****

Arkkitehtuuriin ja kaupungin historiaan pääset tutustumaan myös WalkHelsingin kävelyretkillä. Tutustu tarjontaan etusivullamme!