Missä oli Helsingin ensimmäinen vesivessa?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jonkinlaisia käymälöitä Helsingissä on ollut aina, mutta missä oli ensimmäinen vesivessa? Vesivessoja ryhdyttiin rakentamaan taloihin 1800-luvun aikana. Joidenkin lähteiden mukaan ensimmäinen vesivessa olisi ollut Suomen Pankin rakennuksessa, joka valmistui vuonna 1883.

Myös Kauppatorin varrella olevaa Seurahuonetta on arveltu ensimmäisen vessan paikaksi. Sinne kenties asennettiin ensimmäiset vessat jo vuonna 1862.

Molemmat vessat saatettiin rakentaa rakennussääntöjen vastaisesti, sillä viemärit saastuttivat kaupungin rantoja ja teki niistä käyttökelvottomia, minkä johdosta kaupungin maistraatti suorastaan kielsi vesiklosettien rakentamisen (lisätietoja täällä).

Vesiklosettien rakentaminen sallittiin uudelleen vasta vuonna 1895, mutta sillä ehdolla, että samalla rakennettiin saostuskaivoja.

Joissain lähteissä on mainittu, että Lapinlahden sairaalaan rakennettiin kaupungin ensimmäiset vesivessat jo 1840-luvulla. Sairaalan rakennushistoriallisessa selvityksessä kerrotaan:

“Vuonna 1841 valmistuneeseen sairaalaan tuli ilmeisesti perinteisiä puusee- ja vesivessaratkaisuja. Kumpaankin potilassiipeen on tämän lisäksi merkitty yhden potilashuoneen kokoinen vesiklosetti.”

Ja lisäksi kerrotaan 1870-luvun potilashuonessa olleiden vessojen toimintaperiaatteesta:

“Lisäsiipien potilashuoneisiin tuli jokaiseen oma wc-istuin, joka sijoitettiin oviaukon viereiseen nurkkaan uunia vastapäätä. Istuimen alla oli säiliö, jonne virtasi huuhteluvesi, ja josta jätevedet ohjautuivat sivukäytävän puolella kulkevaan, lattian alapuoliseen kanavaan.”

Joten olisiko Lapinlahden sairaala oikea vastaus?

Vessat yleistyivät nopeasti 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Vuonna 1910 Helsingin asemakaava-alueella oli vesivessat 32 prosentissa taloista. Nykyisin Suomessa on vesivessoja 2,3 miljoonassa kotitaloudessa.

****

Artikkelin kuva Ihantolan käymälästä (HKM, Kari Hakli)