Retkivinkki: Mustavuoren näyttävät luolat

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Vuosaaren pohjoisosassa sijaitseva Mustavuori on eräs huikeimmista paikoista tutustua ensimmäisen maailmansodan linnoituksiin. Parhaiten Mustavuorelle pääsee, kun lähtee liikkeelle parkkipaikalta, joka sijaitsee Itäväylän varrella, noin puoli kilometriä Kallvikintien risteyksestä pohjoiseen.

Parkkipaikalta lähtee pieni metsäpolku kohti koillista. Parin sadan metrin päästä erkanee lähes huomaamaton polku oikealla sijaitsevia kallionrinteitä kohti. Kuusikon keskeltä näkyy pieni kuilu kalliossa. Pian kapea kuilu avartuu kallion sisään louhituksi aukeaksi, jonka perällä on luola. Edessä avartuu suuri, kallioon louhittu rotko, joka on lähes kymmenen metriä syvä ja kapeimmillaan vain runsaan metrin levyinen. Rotkon varrella on toinenkin luola.

Luolissa on usein vettä, mutta ainakin jälkimmäiseen luolaan pääsee reunaa pitkin sisään kuivin jaloin. Luolat oli alkujaan tarkoitus yhdistää U:n malliseksi, mutta rakennustyöt jäivät kesken. Luolien jälkeen rotko jatkuu jyrkkänä Mustavuoren päälle.

Matka jatkuu metsän ja siellä kulkevan tykkitien yli kohti kaakkoa. Parin sadan metrin päässä on alueen kolmas avoin luola. Luola on 30 metriä pitkä ja se on avoin molemmista päistä. Luolassa saattaa olla vettä, mutta yleensä sen pääsee helposti kulkemaan päästä päähän. Luolasta oli tarkoitus tehdä miehistösuoja. Luolasta louhittua kiveä on metsässä röykkiöittäin.

VINKKI: Tilaa WalkHelsingin opastettu luolakierros Kivikkoon!

Mustavuorella on lisäksi ollut tykkiasemia ja metsän pohjoisosasta löytyy tiheästä ryteiköstä puolustusasema.

Mustavuori linnoitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana. Helsingin saaristossa oli sodan syttyessä puolustusasemia, mutta kaupunkia haluttiin puolustaa myös sisämaasta tulevia vihollisia vastaan. Syntyi Viaporin maalinnoitus. Maa- ja merilinnoitus tunnettiin nimellä Krepost Sveaporg.

Helsingin linnoittaminen oli osa Pietari suuren merilinnoitusta, jonka perimmäinen tarkoitus oli suojata Pietaria saksalaisten hyökkäykseltä. Venäjällä pidettiin mahdollisena, että saksalaiset hyökkäävät Pietariin Suomen kautta.

Linnoitusketju piti sisällään 37 numeroitua tukikohtaa. Mustavuori on numerojärjestyksessä tukikohta numero I. Se on maarintaman itäisin kohde.

Mustavuoren alue on luonnonsuojelualuetta. Se tarkoittaa, että etenkin lintujen pesimäaikana on syytä pysytellä poluilla. Luonnonsuojelun ansiosta myös linnoitukset ovat säilyneet hyvin alkuperäisessä asussaan.

Mustavuoreen voi lähteä tutustumaan lähes kaikkina vuodenaikoina.

Lue myös: Retkelle Mustavuorelle.