Patterimäellä on 300 metriä taisteluhautoja

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Pajamäen Patterimäellä oli nimensä mukaan tykkipatteri sodan aikana. Alueen sotaisa historia juontaa juurensa vielä kauemmas, sillä kalliolla on myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia taisteluhautoja ja tulipesäkkeitä.

Linnoituslaitteet Patterimäelle rakennettiin vuosien 1914-1918 aikana. Mäellä on kallioon louhittuja yhdys- ja taisteluhautoja, joita on vahvistettu betonilla. Taisteluhautojen yhteispituus on lähes 300 metriä ja osa on katettu betoniholvilla. Alueella on myös suojahuoneita. Linnoituslaitteita on myöhemmin täytetty ja räjäytelty, mutta suuri osa on säilynyt hyvässä kunnossa.

Pitäjänmäellä ja sen läheisyydessä on paljon hyvin säilyneitä linnoistusrakennelmia. Niitä on Patterimäen lisäksi muun muassa Kokkokalliolla ja Mäkkylässä.

Patterimäen korkeimmalle kohdalle rakennettiin vuonna 1940 tykkipatteri suojaamaan Helsinkiä. Se tunnettiin peitenimellä Paja.

Patterimäen pohjoispuolella sijaitsee Pitäjänmäen asema. Marsalkka Mannerheimin salonkivaunu nähtiin sodan aikana monesti pysäköitynä aseman sivuraiteelle. Mannerheimin virkavaunussa oli salonki, työhuone ja makuuhyttejä. Lisäksi ylipäällikön junaan kuului ravintolavaunu, it-vaunu ja autonkuljetusvaunu.

Pitäjänmäen asema oli suurpommitusten aikana turvallisen matkan päässä keskustasta ja Pajamäen tykkipatteri oli vieressä suojana. Vuonna 1944 marsalkan juna oli Pitäjänmäellä turvassa ainakin viisi kertaa.

Mannerheimin junavaunussa käytiin Pitäjänmäellä myös hallitusneuvottelut elokuussa 1944. SDP:n, Maalaisliiton, Kokoomuksen, RKP:n ja Edistyspuolueen muodostamaa hallitusta johti pääministeri Anders Hackzell. Hallitusneuvottelut käytiin kovassa helteessä ja tunnelmaa kiristi myös junan heikot viestiyhteydet ja puutteelliset saniteettitilat.

LUE MYÖS: Mustavuoren näyttävät luolat

Hackzellin hallitus toimi vain 44 vuorokauden ajan. Hackzell sai neuvotteluyhteyden Moskovaan ja aselepo hyväksyttiin. Pääministeri Hackzell matkusti Moskovaan rauhanneuvotteluihin, mutta sai vakavan sairaskohtauksen, eikä enää pystynyt jatkamaan tehtävässään. Ulkoministeri Carl Enckell saattoi päätökseen valirauhanneuvottelut.

Pajamäen historiaan liittyy myös Touko Laaksonen, eli homoeroottisista kuvistaan tuttu Tom of Finland. Laaksonen ansioitui jatkosodassa tykkipatterin johtajana ja juuri Patterimäellä hän astui palvelukseen. Kerrotaan, että Laaksonen hankki Pajamäen kenttäruokalaan pianon, jolla hän soitti ja laulatti sotilastovereitaan.

Patterimäki on noin 200 metrin päässä Pitäjänmäen asemalta.