Sotahistoriaa: Retki Mäkkylän kallioille

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Mäkkylän kalliot sijaitsevat Espoossa, aivan Helsingin rajan tuntumassa. Mäkkylän asemalta on mukava puolen kilometrin kävelymatka Komendantintielle, jonka päässä kalliot sijaitsevat.


Mäkkylä on osa Suomen sotahistoriaa. Valonheitinlotat toimi siellä vuonna 1944. Se oli Suomen ainoa aseistettu lottayksikkö. Kallion huipulla on aiheesta kertova muistomerkki.


Valonheittimet suunnattiin pimeällä kohti taivasta, jotta tykit pystyivät tarkemmin ampumaan viholliskoneita. Lottia koulutettiin käyttämään valonheittimiä keväällä 1944, jotta miehiä saatiin irrotettua muihin tehtäviin. Koulutuskeskus sijaitsi Laajasalossa, jossa koulutuksen sai noin 200 lottaa.

Kuva: SA-kuva.

Lotille annettiin myös aseet, sillä pelättiin että valonheittimiä sabotoidaan. He eivät kuitenkaan kertaakaan joutuneet asetta käyttämään. Se oli silti tiukka paikka lottien johdolle, sillä Lotta Svärd olivat lähtökohtaisesti aseeton järjestö.

Mäkkylän kalliolla on myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia taisteluhautoja ja luolia. Niihin kannattaa tutustua samalla retkellä.

LUE MYÖS: Retkivinkit 1. maailmansodan linnoituksille.