Tarinoita historiasta: Bulevardin talosta löytyi luuranko

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Bulevardin ja Albertinkadun kulmassa sijaitsi komea uusrenessanssitalo. Talo oli osoitteessa Bulevardi 21, aivan Aleksanterin teatteria vastapäätä. Ennen kuin Suomi itsenäistyi, talossa toimi venäläisiä virastoja sekä tyttökoulu.

Itsenäisen Suomen alkutaipaleella Bulevardin rakennuksessa aloitti toimintansa valtiollinen poliisi, Etsivä keskuspoliisi. Sen tehtäväksi muodostui kommunistien ja maanpettureiden jahtaaminen. Etsivä keskuspoliisi ei ehtinyt toimia Bulevardilla kuin pari vuotta, kunnes se muutti legendaarisen maineen saaneelle Ratakadulle. Nimeksi tuli ensin Valpo, siten Supo.

Bulevardi 21:een muutti Neuvosto-Venäjän suurlähetystö. Kun lähetystö muutti rakennukseen, työntekijät löysivät kellarista ihmisen luurangon. Sitä ihmeteltiin: miten kummassa sellainen on kellariin joutunut?

Liikkeelle lähti huhuja Etsivän keskuspoliisin epäinhimillisistä kuulustelumetodeista. Vankeja kenties on kidutettu kellarissa, ja luurangot jätetty sinne.

Lopulta selvisi vastaus, joka oli vähemmän dramaattinen. Luuranko oli vanhan tyttökoulun opetusmateriaalia. Se oli vanhingossa unohtunut kellariin.

Neuvostoliiton lähetystö toimi talossa sotaan saakka, jolloin heidän omat pommikoneet tuhosivat rakennuksen. 1960-luvulla tilalle nousi virastotalo ja Neuvostoliitto sai uuden lähetystön Tehtaankadulle.

*****

Tarina kerrottu kirjassa Minä vakooja – vakoilun ja vastavakoilun vaiettu todellisuus (2007)

Sivun kuva: HKM