10 vinkkiä syysretkille

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Syksy on oivallista retkeilyaikaa. Hyvät retkisäät saattavat jatkua joulukuulle saakka, joskus jopa halki talven. Syksyllä ilma on raikas ja kostea maasto kaunis. Ja hyvin myöhään syksyyn on mahdollista löytää vielä sieniäkin.

Tässä 10 syksyistä retkivinkkiä Helsinkiin ja lähistölle:

1. Suomenlinna
Suomenlinna on mainio retkikohde halki vuoden. Myöhään syksyllä linnoitussaarella ei ole tungosta ja saaren kolkkia pääsee tutkimaan aivan rauhassa. Suokin kalliot ovat erinomaisia paikkoja tarkkailla syysmyrskyjä.
Kahvilasuositus: Cafe Silo

2. Kasakallion huippu
Itäisessä Helsingissä sijaitseva Kasakallio on kiva retkikohde vaikka koko perheelle. Kallion laella on muinainen hiidenkiuas. Sieltä on komeat näkymät moneen suuntaan.
Pizzeriasuositus: Pit Stop

3. Pitkäkoski
Pitkäkosken virtausta voisi tuijottaa tuntikausia. Koski noin kilometrin mittainen. Luonnonsuojelualueen rinnelehdot ovat kauniita ja tunnelmallisia. Pitkäkoski on osa Vantaanjokea. Retkellä kannattaa poiketa kaakaolle Pitkäkosken ulkoilumajalle.
Kahvilasuositus: Pitkäkosken ulkoilumaja

*****

*****

4. Haltialan aarnimetsä
Haltialan aarnimetsä sijaitsee Keskuspuiston pohjoisosassa. Siellä on todellista suuren metsän tuntua. Aarnimetsässä kulkee polkuja ja pitkospuita. Sinne pääsee mm. Paloheinästä tai Haltialan tilalta.
Kahvilasuositus: Paloheinän ulkoilumaja.

5. Keskustan puistot
Aina ei tarvitse lähteä kauas päästäkseen syksyisen luonnon keskelle. Pieni kävelyretki Kaisaniemen puistossa, Kaivopuistossa tai vaikka Esplanadin jalopuiden keskellä virkistää.
Kahvilasuositus: Torikahvit Kauppatorilla on klassikko

6. Nuuksio
Nuuksion kansallispuistossa on lukuisia retkeilyreittejä. Jos on epävarma suunnistustaidoista, syksyllä kannattaa pysyä opastetuilla reiteillä, sillä puista pudonneet lehdet ovat monin paikoin peittäneet polut allensa. Esimerkiksi Klassarinkierros on hieman vähemmän tunnettu reitti, mutta kokeilemisen arvoinen. Nuuksion reitteihin pääset tutustumaan täällä.
Ravintolasuositus: Luontokeskus Haltian ravintola

7. Fallkullan kotieläintila
Koko perheen suosikkikohde. Ulkoalueet ovat avoinna yleisölle, mutta korona-aikana sisätilojen aukioloissa poikkeuksia. Kannattaa tarkistaa kotisivuilta.
Kahvilasuositus: Fallkullan oma kahvila.

8. Hietaniemen hautausmaa
Hietaniemen hautausmaa on erinomainen paikka rauhoittua halki vuoden. Etenkin hautausmaan vanhimmat osat huokuvat mystiikkaa. Uudemmalla puolella tapaat taiteilijoita ja presidenttejä.
Ravintolasuositus: Perhon ravintola.

9. Keskuspuisto
700 hehtaaria suuri Keskuspuisto kätkee sisäänsä lukuisia kiehtovia luontokohteita. Puistossa voit lenkkeillä, pyöräillä tai tehdä pitkän kävelylenkin. Keskuspuisto alkaa lähes Stadin keskustasta ja jatkuu kilometrejä pohjoiseen. Lenkin jälkeen voi käydä putsaamassa hiet Pirkkolan uimahallissa tai Maunulan majan saunassa.
Kahvilasuositus: Maunulan maja

10. Sipoonkorpi
Sipoonkorven kansallispuisto on Suomen metsäisintä metsää. Siellä komeita luontonähtävyyksiä: Nuotiokallio, Storträsk, Högberget. Sipoonkorvessa on useita opastettuja reittejä, joihin voit tutustua täällä.
Ravintolasuositus: Ravintola Tila