5 upeaa rakennusta 2000-luvulta

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Helsinkiin rakennetaan jatkuvasti uutta. Joka vuosi nousee uusia rakennuksia, joista osa saa kaupunkilaisilta osakseen ihastusta, toiset vihastusta. Tässä viisi kohdetta 2000-luvulta, joita kannattaa käydä ihailemassa.

Kaisa-talo

Helsingin yliopiston uusi kirjasto, eli Kaisa-talo, valmistui vuonna 2012. Rakennuksen suunnittelusta vastasi Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Se on palkittu muun muassa Suomen arvostelijain liiton myöntämällä Kritiikin kannukset -palkinnolla. Rakennuksen aulatilat ovat erityisen hienot. Myös kattoterassilla kannattaa piipahtaa. Kirjasto sijaitsee Kaisaniemenkadun ja Fabianinkadun välissä.

Keskustakirjasto Oodi

Helsingin Keskustakirjasto Oodi hurmaa virtaviivaisilla ja laineita muistuttavilla muodoillaan. Vuonna 2018 avatun rakennuksen suunnitteli Arkkitehtitoimisto ALA. Rakennuksen toiminnat on keskitetty kolmeen kerrokseen, joista suurimman vaikutuksen tekee ylimmän kerroksen Kirjataivas. Oodissa toimii myös elokuvateatteri. Kirjaston sijainti Kansalaistorin laidalla on koko Suomen keskeisimpiä paikkoja.

Löyly

Hernesaareen vuonna 2016 avattu saunakompleksi toi yleiset saunat 2000-luvulle. Rakennuksesta löytyy sekä perinteistä saunaa että savusaunaa. Ravintolasta voi hakea virvokkeita. Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian rakennuttaman kokonaisuuden suunnitteli Avanto Arkkitehdit Oy. Puurakennus suunniteltiin siten, että se muotoilee olemassa olevaa luontoa ja rantaa.

Kampin kappeli

Narinkkatorin laidalla sijaitseva Kampin kappeli avattiin vuonna 2012, jolloin Helsinki oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Puinen kappeli herättää huomiota erikoisella soikealla muodollaan. Kappelin suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto K2S.

Amos Rex

Taidemuseo Amos Rex rakennettiin osaksi ikonista Lasipalatsia. Sen tilat suunniteltiin pääosin maan alle. Sen hienoin tila on aula, jonka kattoikkunat ovat olennainen osa piha-alueen ilmettä. Amos Rex avasi ovensa vuonna 2018. Siitä on tullut yksi helsinkiläisten suosikkimuseoista.