7 Alvar Aaltoa Helsingin keskustassa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


Alvar Aalto on Suomen historian kenties tunnetuin arkkitehti. Vuosina 1898-1976 elänyt arkkitehti oli modernismin kärkinimiä ja teki pitkän ja näyttävän uran. Hän oli lisäksi muotoilija.

Helsingin keskustassa pääsee tutustumaan lukuisiin Aallon merkkiteoksiin. Näitä seitsemää kohdetta voit lähteä katsomaan omatoimisesti. Moniin näistä paikoista pääsee tutustumaan myös sisätiloihin.

1. Sähkötalo


Malminrinne 1

Kaupungin sähkölaitoksen konttoriksi valmistunut rakennus on vuodelta 1973. Rakennuksen ylimmässä kerroksessa on lounasravintola.

2. Rautatalo


Keskuskatu 3

Rautatalo valmistui vuonna 1955 rautakauppiaiden keskusjärjestöjen rakennukseksi. Siitä sen nimitys on peräisin. Rakennuksen näyttävin tila on Marmoripiha, joka toimii nykyään ravintolana. Sähkötalon talon tavoin myös Rautatalon julkisivussa on käytetty kuparia.

3. Akateeminen kirjakauppa


Keskuskatu 1

Akateeminen kirjakauppa on Helsingin ainoa paikka, jossa voi kokea todellisen kirjakaupan henkeä. Aallon suunnittelema talo valmistui vuonna 1969. Kirjakaupassa on arkkitehdin nimeä kunnioittava Cafe Aalto.

4. Erottajan väestönsuojan sisäänkäynti


Erottaja

Alvar Aallon vähiten tunnettu rakennus sijaitsee keskellä vilkasta risteystä. Aallon paviljongiksi kutsuttu rakennus valmistui vuonna 1951. Se rakennettiin pommisuojan sisäänkäynniksi. Nykyään siitä pääsee maanalaiseen parkkihalliin.

5. Savoy


Eteläesplanadi 14

Savoyn rakennus on arkkitehti Walter Jungin suunnittelema, mutta ravintolan sisustuksesta vastasi Alvar Aalto yhdessä vaimonsa Ainon kanssa. Myös tekstiilitaiteilija Dora Jung osallistui sisustussuunnitteluun.

6. Enso-Getzeitin pääkonttori


Kanavaranta 1

Katajanokan rannassa sijaitseva “Sokeripala” valmistui vuonna 1962 Enso-Gutzeitin, nykyisen Stora Enson, pääkonttoriksi. Rakennus on joutunut kaupunkilaisten hampaisiin, sillä sen tilalta purettiin komea uusrenessanssirakennus. Nykyään Sokeripala on suojeltu.

7. Finlandia-talo


Mannerheimintie 13

Alvar Aallon tunnetuin työ sijaitsee Töölönlahden rannassa. Kongressikeskukseksi suunniteltu rakennus valmistui eri vaiheissa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa.