Arabian korttelista uudenlainen kulttuurin ja designin keskus

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Arabia135-korttelista rakennetaan ihmisten, tapahtumien, palvelujen ja kulttuurin kohtauspaikka.

Kahviloita, ravintoloita, myymälöitä, näyttelytiloja ja tapahtumia. Tätä kaikkea pitää Arabia135 kortteleineen tulevaisuudessa sisällään, kun entiset Pop & Jazz konservatorion tilat ja Arabian vanha tehdashalli kokevat täydellisen muodonmuutoksen.

Arabia135-kortteli sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Toukolassa Hämeentiellä. Arabianranta on suosittu asuinalue Helsingissä, ja Arabian alueella on erityinen maine suomalaisen designin ja muotoilun kotina.
Arabia135-korttelin uudistus alkoi vuonna 2017, kun Aalto yliopisto eli entinen Taideteollinen korkeakoulu oli muuttamassa Arabiasta Otaniemeen.


Korttelin pohjoisosassa sijaitsee Metropolian ammattikorkeakoulun luovien alojen kampus, joka on saneerattu hiljattain. Samassa yhteydessä rakennettiin kortteliin uusi rakennus Soiva, joka palvelee Metropolian sekä Pop & Jazz konservatorion musiikin opiskelijoita.

Korttelissa on ravintoloita, kahviloita, näyttelytiloja, museo, myymälöitä sekä kuntosali. Tänä päivänä kortteli on sekä työpaikka, että kaikille avoin yhteisö, jonne on helppo tulla viihtymään ja nauttimaan luovasta ilmapiiristä sekä erilaisista palveluista.

Rakenteilla Arabian kujat ja uusi alikulku

Arabia135-korttelissa tehdään parhaillaan korttelin vanhimman osan, punatiilisten rakennusten yleisurakkaa, joka valmistuu vuoden 2024 alussa. Silloin korttelin sisäpiha (Kirahvipiha) ja Arabian kujat avautuvat yleisölle ja yrittäjille. Hämeentietä ja Arabiankatua yhdistämään rakennetaan uusi alikulku, joka tarjoilee jalankulkijoiden liikkumista helpottavan kulkuväylän korttelin läpi.

Arabian kujien tilat kunnostetaan vastaamaan vuokralaisina olevien toimijoiden tarpeita. Ensimmäisen kerroksen tilat kunnostetaan myymälä- ja liiketiloiksi, yläkerroksiin sijoitetaan toimisto-, showroom- ja galleriatiloja.

Tehdashalli korttelin keskiöön

Suurin uudistettava tilakokonaisuus on vanha tehdashalli. Siellä valmistettiin viimeiset astiat, kun Arabian tehdas sulkeutui vuonna 2016. Hallissa on edelleen kaksi tunneliuunia, jotka aikoinaan polttivat ennätysmääriä keramiikkaa.

Uudistettava halli mahdollistaa erilaisten tapahtumien, messujen ja näyttelyiden järjestämisen. Tilana se sopii noin 2 000 ihmisen tapahtumiin.
Tehdashalli sijaitsee osittain katutason alapuolella, eikä yleisöllä ole ollut sinne aiemmin pääsyä. Halli on nyt tarkoitus avata yleisön käyttöön. Noin 13 000 neliömetrin halli yhdistäisi myös Arabian kujat ja opiskelijakampuksen.

Tehdashallin kehitys on edennyt konseptointivaiheeseen ja hallin mahdollisen operaattorin etsintä on käynnissä.

”Tavoitteenamme on nostaa Arabia kartalle yhtenä Helsingin mielenkiintoisimmista paikoista, jossa on tekemistä ja näkemistä nuoresta vanhaan ja yrityksistä yksityishenkilöihin. Haluaisin nähdä Arabian täynnä elämää ja tekemistä, johon voi tulla viettämään aikaa tai vaikka minilomalle poistumatta alueelta. Matkailijoiden must see -luettelossa se voisi olla mainittuna yhtenä Helsingin päivävierailukohteena,” sanoo kohteen Asset manager Jenni Nivalainen Varmalta.

Lähde: Varma