Näyttelyarvio: Tiina Itkosen valokuvia K1:ssä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Valokuvaaja Tiina Itkonen laittaa itsensä peliin. Hän on vaeltanut Grönlantia pitkin poikin jo 30 vuoden ajan. Hän on käynyt jäätiköillä ja nukkunut paikallisten sohvilla. Hän on kulkenut rankkoja matkoja koiravaljakoilla, kalastusveneillä ja rahtilaivoilla. Hän sopii modernin sankarivalokuvaajan muottiin, joka tekee tinkimättä taidetta itseään säästämättä. Ja jälki on vastaansanomattoman hienoa.

Kämpissä sijaitsevassa Valokuvataiteen museo K1:ssä on esillä hänen valokuviaan vuosien ajalta. Itkonen on valmistunut valokuvaajaksi 1995 ja samalla vuosikymmenellä hän kiinnostui Grönlannin arktisista maisemista. Hän tutustui paikallisiin ihmisiin. Lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, aikuiset ikääntyneet vanhuksiksi.

Itkosen kuvissa on upeita maisemia ja herkkiä henkilökuvia. Yhdeksän kuvan sarja jääkarhuista on huikaisevan komea. Grönlannin mittasuhteita on vaikea hahmottaa. Quanaaq on pieni kylä 1200 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Savissivikin kylän lähin lukio on 1000 kilometrin päässä. Etäisyydet ovat valtavia.

Itselleni suurimman vaikutuksen teki kuvat kylistä. Osa kylistä on autioita, kuten Suomen syrjäseudut. Ihmiset muuttavat suurempiin kaupunkeihin paremman elämän toivossa. Osa kylistä on muuten vaan hiljaisia ja pieniä. Kuvissa on rauhallisuutta ja hiljaisuutta. Se tietenkin on näennäistä, sillä varmasti näissäkin mökeissä juodaan viinaa ja tapellaan.

Kuvissa konkretisoituu ihmisen kaipaus toisen luokse. Vaikka Grönlanti on valtava saari, ihmiset hakeutuvat toistensa lähelle. Läheisyys tuo turvaa ja helpottaa arkea. Näissä kuvissa ollaan kaupungistumisen alkulähteillä, tämän takia kaupunkeja ja kyliä syntyy. Ja samaan aikaan ihmiset muuttavat niistä pois ja kylät tyhjenevät. Paradoksaalista.

Itkosen näyttely on puheenvuoro katoavien kylien, katoavien jäätiköiden ja katoavien elämäntapojen puolesta.

Tiina Itkonen: Anori – Jäätikön hiljaisuus, 9.6.–1.10.2023, Valokuvataiteen museo K1

Teksti: Pauli Jokinen