Engelin Helsinki – tutustu 10 kohteeseen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Arkkitehti Carl Ludvig Engel pääsi suunnittelemaan Helsinkiä lähes tyhjästä, kun Helsingistä tuli maan pääkaupunki. Saksalainen Engel on vaikuttanut Helsingin kaupunkikuvaa enemmän kuin kukaan toinen arkkitehti.

Engelin 1800-luvun alun rakennuksia on yhä varsin kattavasta jäljellä. WalkHelsingin opastuksilla pääset tutustumaan Helsingin arkkitehtuuriin, mutta Engelin rakennuksia voi kierrellä myös omatoimisesti.

Esittelemme 10 kohteen reitin, joka alkaa Kaivohuoneelta ja päättyy Pyhän kolminaisuuden kirkolle.

1. Kaivohuone

Iso Puistotie 1

Omatoimisen Engel-kierroksen voit aloittaa vaikkapa Kaivohuoneelta. Vuonna 1838 valmistunut Kaivohuone on Helsingin vanhimpia ravintoloita. Se rakennettiin Kaivopuiston kylpylän tarpeisiin.

2. Tähtitorni

Kopernikuksentie 1

Kaivohuoneelta noustaan mäki ylös tähtitornille eli Helsingin observatoriolle. Vuonna 1832 avattu rakennus palveli Helsingin yliopiston tutkijoita, ja nykyään se on museona.

3. Kaartin kasarmi

Kasarmitori

Engel suunnitteli Helsinkiin kolme isoa kasarmia. Turun kasarmi tuhoutui vuoden 1918 sodassa. Merikasarmi Katajanokalla on ulkoministeriön käytössä.
Kaartin kasarmi Kasarmitorin laidalla on puolustusministeriön tukikohta. Kasarmi tuhoutui pahoin jatkosodan ilmapommituksissa. Se rakennettiin käytännössä uudelleen, ja vain julkisivut muistuttavat Engelistä.

4. Smolna

Eteläesplanadi 6

Matka jatkuu Esplanadille. Vuonna 1822 valmistunut Smolnan rakennus oli pitkään Suomen kenraalikuvernöörin virka-asunto. Nykyään Eteläesplanadilla sijaitseva talo toimii valtioneuvoston juhlahuoneistona.

5. Kaupungintalo

Pohjoisesplanadi 11–13

Seurahuoneeksi valmistunut rakennus avasi ovensa 1833. Ravintola oli suomalaisen gourmet’n lippulaiva. Noin sata vuotta myöhemmin Seurahuone siirtyi Kaivokadulle. Pohjoisesplanadin rakennus toimii nykyisin kaupungintalona. Rakennus on sisätiloistaan uusittu täysin.
Pohjoisesplanadilla on myös Presidentin linna, jonka uudistustöistä Engel vastasi.

6. Valtioneuvoston linna

Snellmaninkatu 1

Seuraavaksi saavutaan Senaatintorille, joka on täysin Engelin valtakuntaa. Valtioneuvoston linna oli Engelin ensimmäinen suurtorin ympärille valmistunut monumentaalirakennus. Niin massiivista rakennusta ei Helsingissä ennen ollut. ”Vahinko, ettei se sijaitse Berliinissä, missä se antaisi aihetta moniin kauniisiin lehtiartikkeleihin,” saksalainen Engel kirjoitti aikanaan.
Rakennus suunniteltiin senaatin kokoontumispaikaksi, ja nykyään siellä on muun muassa tasavallan presidentin istuntosali, pääministerin virkahuone sekä osa valtiovarainministeriöstä.

7. Yliopiston päärakennus

Unioninkatu 34

Yliopiston päärakennus muodostaa vastaparin torin toisella puolella olevalle Valtioneuvoston linnalle. Eroa on lähinnä yksityiskohdissa: siinä missä Valtioneuvoston linnassa on korinttilaiset pylväät, on yliopiston talossa joonialaiset.
Yliopiston talossa on luentosaleja, juhlasali ja toimistohuoneita.

8. Helsingin Tuomiokirkko

Unioninkatu 29

Vuonna 1852 valmistunut Tuomiokirkko on Helsingin symboli ja yksi tunnetuimmista turistikohteista. Kirkon rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1830, mutta se valmistui vasta 22 vuotta myöhemmin. Suunnittelija Engel oli siinä välissä jo ehtinyt kuolla, eikä koskaan nähnyt mestariteostaan valmiina. Engelin kuoleman jälkeen kirkkoon suunniteltiin neljä pientä tornia sekä teetettiin Berliinissä kaksitoista apostoliveistosta.

9. Kansalliskirjasto

Unioninkatu 36

Kansalliskirjastoon eli entiseen yliopiston pääkirjastoon kannattaa ehdottomasti tutustua myös sisäpuolelta. Kirjaston sisäosan on sanottu muistuttavan roomalaisia kylpylöitä holvikaarineen. Kupolisalin koristelusta vastasi F. A. Sjöström ja freskot maalasi Severin Falkman.

10. Pyhän kolminaisuuden kirkko

Unioninkatu 31

Engel-kierroksen voi päättää ortodoksiselle kirkolle. Ortodoksikirkko rakennettiin väliaikaiseksi kirkoksi ennen Uspenskin katedraalin valmistumista. Kirkon ikonit lahjoitti aikansa mahtiliikemies Nikolai Sinebrychoff. Jumalanpalveluksia pidetään nykyään myös kirkkoslaaviksi.

*****

Tutustu Etusivulla opastettuihin kierroksiimme!