Helsingin upea uusrenessanssi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Uusrenessanssi oli rakennustaiteen tyylisuunta 1800-luvun loppupuolella. Sillä aikakaudella Helsinki kasvoi voimakkaasti, ja kaupunkiin nousi monia merkkirakennuksia. Helsingissä on useita näyttäviä uusrenessanssirakennuksia, joita suunnitteli aikansa tunnetut arkkitehdit, kuten Theodor Höijer ja Gustaf Nyström.

Uusrenessanssi haki innoitteensa renessanssista, jolle puolestaan oli keskeistä oli antiikin ja humanismin ihailu. Uusrenessanssin ajan rakennukset ovat koristeellisia, mahtailevia ja suuria.

Esittelemme 5 uusrenessanssikohdetta Helsingistä:

1. Snellmaninaukio

Säätytalo.

Snellmaninaukiolla on kolme merkittävää uusrenessanssirakennusta. Niistä vanhin on Suomen pankin talo, jonka suunnitteli saksalainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt. Rakennus valmistui vuonna 1883.

Pankkia vastapäätä on Gustaf Nyströmin suunnittelema Säätytalo, ja aukion laidalla on saman arkkitehdin Kansallisarkisto. Molemmat rakennukset valmistuivat vuonna 1890.

Kansallisarkisto.

Kansallisarkistoon pääsee katsomaan myös sisätiloja. Joskus Suomen pankkiin ja Säätytaloonkin on järjestetty avoimien ovien päiviä.

2. Ateneum

Ateneumin taidemuseon rakennus valmistui Rautatientorin reunalle vuonna 1887. Rakennuksen suunnitteli ehkäpä maamme merkittävin uusrenessanssin parissa työskennellyt arkkitehti, Theodor Höijer.

Ateneum

Taidemuseon rakennus kattaa koko korttelin. Sen julkisivua on koristeltu reliefein ja rintakuvin. Pääoven päällä vieraat ottaa vastaan Rafael, Feidias ja Bramante.

3. Aleksanterinkatu

Aleksanterinkadulla on monia näyttäviä uusrenessanssitaloja. Huomio kannattaa kiinnittää Aleksanterinkatu 36:n rakennukseen. Se on vanha pankkirakennus, jonka suunnitteli Gustaf Nyström. Talo valmistui 1898. Kun nostaa katsetta, rakennuksen julkisivusta löytää yksitoista veistosta, jotka edustavat eri elinkeinoja. Ne ovat taiteilija Walter Runebergin tekemiä.

Aleksanterinkatu 36:n pankkisali.

Samalla kadulla voi pysähtyä Aleksanterinkatu 46:n kohdalla. Esplanadille ulottuva rakennus ja sen keskellä oleva kuja tunnetaan monella nimellä: Wreden talo, Wreden pasaasi, Vanha kauppakuja, Mummotunneli. Oikeastaan se koostuu paristakin eri rakennuksesta, mutta ne muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Suunnittelija oli arkkitehti K. A. Wrede. Rakennukset valmistuivat 1880- ja 1890-lukujen taitteessa.

4. Esplanadi

Esplanadin näyttävistä rakennuksista nousee omaan luokkaansa Grönqvistin talo. Se jättää varjoonsa jopa vieressä olevan Kämpin. Rakennuksen osoite on Pohjoisesplanadi 25-27. Valtavan kokoinen talo on koristeellinen ja sitä hallitsee kulmatornit. Se oli tiettävästi aikanaan Pohjoismaiden suurin yksityistalo.

Grönqvistin talo.

Talo on saanut nimensä sen rakennuttajan, liikemies Fredrik Wilhelm Grönqvistin mukaan. Sen suunnitteli Theodor Höijer ja rakennus valmistui 1880-luvun alussa. Julkisivun koristeet suunnitteli kuvanveistäjä Karl Magnus von Wright.

5. Pohjoisranta

Standerskjöldin talo.

Pohjoisranta on niin kaunis, että sitä voisi kävellä loputtomiin edestakaisin. Suoran komein uusrenessanssitalo löytyy osoitteesta Pohjoisranta 4. Punatiilinen rakennus tunnetaan nimellä Standerskjöldin talo. Se valmistui vuonna 1884 arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemana. Nimensä rakennus sai sen rakennuttajan, kenraaliluutnantti Carl August Standerskjöldin mukaan.