Kiistellyn Viljo Revellin Helsinki

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Arkkitehti Viljo Revell on saanut kaupunkilaisilta vuosien saatossa paljon epäsuotuisaa huomiota, mutta hänen maineensa ja kädenjälkensä Helsingin kaupunkikuvassa on kiistaton.

Vaasassa syntynyt Viljo Revell on 1900-luvun maineikkaimpia arkkitehtejämme. Ilman Alvar Aaltoa Revell saattaisi olla meidän modernismin suurin arkkitehtinimi. Hän teki mittavan kansainvälisen uran, josta muistetaan muun muassa Toronton kaupungintalo.

Helsingissä Revellin kädenjälki näkyy monissa paikoissa. Esittelemme tässä keskeiset rakennukset.

Lasipalatsi


Lasipalatsin paikalla ollut kasarmirakennus tuhoutui vuoden 1918 sisällissodassa. Tyhjälle tontille rakennettiin 1930-luvulla Lasipalatsi, jonka piti olla vain väliaikainen rakennus.

Tyyliltään Lasipalatsi edustaa funktionalismia. Lasipalatsin suunnitteli kolme arkkitehtiopiskelijaa, joista nuori Viljo Revell oli yksi. Kaksi muuta olivat Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki. Valmistuessaan se oli jotain poikkeuksellista: valtava ravintola, kaupungin johtava elokuvateatteri, liiketiloja joiden läpi pääsi kulkemaan.

Eteläranta 10

Näyttävä rakennus Etelärannassa valmistui olympiavuonna 1952 ja rakennuksessa olleeseen hotelliin majoitettiin kisojen arvovieraita.

Eteläranta 10 eli Teollisuuskeskus on tunnettu työantajajärjestöjen pääkonttorina, joissa on käyty tiukkoja työmarkkinaneuvotteluja. Rakennuksen yläkerroksessa on Michelin-ravintola Palace.

City-Center

Kaupunkilaisten suussa rakennus tunnetaan Makkaratalona, koska sitä kiertää makkaran muotoinen palkki. Rakennus edustaa betonibrutalismia ja se on valittu kaupungin rumimpien rakennusten joukkoon. Rakennuksessa on toimistoja, kauppoja ja ravintoloita. Vuonna 1967 valmistuneen rakennuksen Revell suunnitteli yhdessä Heikki Castrenin kanssa.

Didrichsenin taidemuseo

Kuusisaaressa sijaitseva museorakennus valmistui alkujaan Didrichsenin perheen kodiksi. Meren rannalle noussut rakennus on valmistunut vaiheittain 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Kaikessa luonnonmukaisuudessaan ja herkkyydessään rakennus edustaa vastapainoa jykevälle City-Centerille.

Kuusisaaren rakennuksessa järjestetään korkeatasoisia taidenäyttelyitä ja pihasta on tehty viehättävä patsaspuisto.