Kustaa Saksin ryijyjä ja Betoniunelmia

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Nyt kannattaa suunnata nenä kohti Designmuseota ja sen vieressä sijaitsevaa Arkkitehtuurimuseota. Molemmissa on menossa kiinnostavat näyttelyt.

Kustaa Saksi Designmuseossa

Unen ja valveen rajamailla, alitajunnan ja tietoisuuden rajamailla, taiteen, muotoilun ja käsityön rajamailla. Designmuseon 150-vuotisjuhlavuoden päänäyttely on laaja katsaus tekstiilitaiteilija Kustaa Saksin uraan ja yli 10 vuotta jatkuneeseen yhteistyöhön Alankomaissa toimivan TextielLabin kanssa.

Saksin töissä yhdistyvät digitaalinen ja analoginen työskentely. Tietokoneella ja käsin piirretyt kuvat muuttuvat tekstiiliteoksiksi 1800-luvulla kehitetyllä jacquard-kudontatekniikalla.

Amsterdamissa asuvan Kustaa Saksin omaleimaisessa tyylissä sekoittuvat fraktaalit, migreenikuviot, psykedelia, geometria sekä kulttuuriset viittaukset ja kasvioppi. Saksi työskentelee nykyaikaisten kuvakudosten parissa, joissa sekoittuu analoginen ja digitaalinen tekniikka.

Kustaa Saksi: Rajamailla, Designmuseossa 5.5.-15.10. 2023.

Betoniunelmia Arkkitehtuurimuseossa

Designmuseon vieressä olevassa Arkkitehtuurimuseossa on esillä näyttely, joka esittelee 1970-luvun arkkitehtuuria. Se on aihe, joka herättää keskustelua, mielipiteitä ja ristiriitoja. Arkkitehtuurin 1970-luku mielletään betonielementtien, tasapäisyyden ja tehokkuuden ajaksi. Tuon ajan arkkitehtuuri on ehtinyt peruskorjausikään ja sitä puretaan nyt ennätystahtia. Pitäisikö sen ajan rakennuskantaa säästää ja suojella? Olemmeko oppineet mitään vanhoista virheistämme?

Betoniunelmia avaa kiistanalaisen vuosikymmenen arkkitehtuuria ja ajan ilmiöitä kutsuen elämykselliselle retkelle 1970-luvun Suomeen. Tällä vuosikymmenellä Suomessa unelmoitiin talouskasvusta, hyvinvoinnista ja tasa-arvosta. Betoniunelmia jatkaa Arkkitehtuurimuseossa menneiden vuosikymmenien arkkitehtuuria käsittelevien näyttelyjen sarjaa, jossa on nyt saavuttu 1970-luvulle asti.

Betoniunelmia ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin, Arkkitehtuurimuseossa 17.5.–15.10.2023