Mikä on Helsingin vanhin ravintola?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Helsingissä on monia ravintoloita, joiden tarina juontaa juurensa 1800-luvun puolelle. Mutta mikä niistä on kaikkein vanhin? Se on tulkinnanvarainen kysymys. Tässä listattuna muutamia vanhimpia ravintoloita:

Ravintola Kaisaniemi

Cajsa Wahllundin perustamaa ravintolaa on usein pidetty kaupungin vanhimpana. Sen tarina alkoi vuonna 1827. Alussa se oli tosin pieni kahvia ja virvokkeita myyvä kioski, eikä silloin puhuttu Kaisaniemen ravintolasta. Varsinainen ravintolarakennus valmistui vasta vuonna 1839. Sen suunnittelijana pidetään arkkitehti Carl Ludvig Engeliä. Ravintolatoimintaan tuli pidempi katkos vuonna 2019, jolloin se sulki ovensa. Ravintola avaa ovensa jälleen vuonna 2023.

Seurahuone

Jos Kaisaniemen pientä kahvikioskia ei lasketa ravintolaksi, Helsingin vanhimpana yhä toimivana ravintolana voidaan pitää Seurahuonetta. Se avasi ovensa Kauppatorin laidalle vuonna 1833. Myös se oli Engelin suunnittelema. Seurahuonekaan ei ole toiminut koko aikaa samoissa tiloissa, vaan sen liiketoiminta siirtyi Kaivokadulle 1910-luvulla. Kauppatorin varrella oleva rakennus on nykyään kaupungintalona.

Kaivohuone

Vanhan Kaivopuiston kylpylän ravintolaksi valmistunut Kaivohuone on vuodelta 1838. Senkin suunnitteli Engel. Sitä voitaneen pitää Helsingin vanhimpana yhtäjaksoisesti samassa paikassa toimineena ravintolana.

Kappeli

Esplanadinpuistossa sijaitseva ravintola Kappeli aloitti 1840-luvulla puisessa kojussa, jossa myytiin limonadia ja leivoksia. Varsinainen ravintolarakennus valmistui 1867. Sitä on myöhemmin laajennettu useaan otteeseen. Kappeli tuli tunnetuksi erityisesti taiteilijaravintolana.

Muita Helsingin ravintoloita, jotka ovat 1800-luvun puolelta:

  • Ravintola Pukki, Korkeasaari (1884)
  • Kämp (1887). Ravintola ja hotelli purettiin 1960-luvulla ja rakennettiin identtinen rakennus tilalle.
  • Seurasaaren ravintola (1890).
  • VENN / König (1892). Ravintola König muutti nimensä VENNiksi vuonna 2017.
  • Sunn. Senaatintorin varrella olevassa Sunnin talossa on ollut ravintola jo 1800-luvun alussa, mutta rakennus oli vuosikymmeniä muussa käytössä, kuten virastona. Nykyään rakennuksessa on jälleen ravintola.
  • Svenska Teaternin ravintola. Rakennus on vuodelta 1866. Siellä on ollut monenlaista ja -nimistä ravintolaa. Tunnetuin oli Oopperakellari.

Sivun kuvassa ravintola Kaisaniemi. Kuva: HKM / K.E. Ståhlberg