Tekemistä Helsingissä – 50 vinkkiä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Helsingissä on runsaasti hienoja museoita, kauniita puistoja, upeita rakennuksia ja paljon mukavaa puuhaa kaikenikäisille. Helsingissä voit saunoa, shoppailla tai lähteä retkelle saaristoon. Opastetuilla kävelyretkillä tutustut kaupunkiin pintaa syvemmältä.

Poimimme 50 tärppiä, mitä voit tehdä Helsingissä ja lähiympäristössä.

LUONTORETKIÄ:

1. Itä-Helsingin luontokohteet
Idässä on monia kiehtovia luontoretkien kohteita, kuten Mustavuori, Uutela ja Kivinokka. Lue lisää: 7 luontoretkeä Itä-Helsinkiin.

2. Kävele Töölönlahti ympäri
Töölönlahdesta on muodostunut suomalaisen kulttuurin sydän. Sen äärellä on Finlandia-talo, Ooppera, Musiikkitalo ja monia muita kulttuurilaitoksia. Ja tietysti Linnunlaulun huvila-alue.

3. Saaristo
Helsingin saaristo on eräs Suomen kansallismaisemista. Moniin saariin pääsee yhteysaluksilla. Lue lisää: Helsingin saariston helmet

4. Nuuksio
Helsingistä pääsee nopeasti luonnonhelmaan Nuuksion kansallispuistoon. Katso vinkkimme Nuuksion reiteille.

5. Sipoonkorpi
Sipoonkorven kansallispuisto sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Senaatintorista. Lue retkioppaamme Sipoonkorpeen.

6. Luolaretket
Jos haluaa retkeillä Helsingin ympäristössä Uudellamaalla, luolat ovat oivallinen ja taatusti erilainen teema. Lue lisää: 5 hienoa luolaa Uudellamaalla

7. Puistot ja hautausmaat
Stadissa on monia kauniita puistoja (Kaivopuisto, Esplanadi) ja historiallisia hautausmaita (Hietaniemi, Malmi). Lue vinkit täältä.

AKTIIVISILLE IHMISILLE:

8. Ulkopakopelit
Ulkopakopelit ovat viihdyttävä ja erilainen tapa tutustua kaupunkiin. WalkHelsinki järjestää ulkopakopelejä ryhmille sekä avoimia yleisötapahtumia. Lisätietoa etusivultamme.

9. Sisäpakopelit
Perinteiset sisäpakopelit ovat hauska tapa viettää aikaa kaveriporukalla. Pakopelejä tarjoaa mm. Escaperoom.

10. Yleiset saunat
Helsingissä on useita erinomaisia yleisiä saunoja. Valikoimassa on vanhoja korttelisaunoja sekä uudempia trendikkäitä saunakomplekseja. Jokaisen makuun löytyy omansa. Pominta: 10 yleistä saunaa Helsingissä.

OPASTETUT KÄVELYT:

11. Murhakävelyt
Murhakävelyillä tutustuaan true crime -hengessä Helsingin rikoshistoriaan. WalkHelsingin ohjelmassa yleisökävelyitä sekä kävelyitä tilausryhmille.

12. Kulttuuri- ja taidekävelyt
WalkHelsingin kävelyretkien joukossa lukuisia vaihtoehtoja kulttuurin ja taiteen ystäville. Ohjelmassa yleisökävelyitä sekä kävelyitä tilausryhmille.

13. Historialliset kävelyt
Historiallisilla kävelyretkillä tutustutaan kaupungin historiaan pintaa syvämmältä. Lisätietoa etusivultamme.

KULTTUURIN NÄLKÄÄN:

14. Taidemuseot
Helsingin taidemuseoiden kirjo on laaja ja kattava. Taidetta löytyy kaikkeen makuun, vanhasta taiteesta nykytaiteeseen ja katutaiteeseen. Lisäksi Helsingin naapurikaupungeissa Espoossa ja Vantaalla on omat kiinnostavat museonsa. Lue lisää.

15. Historialliset museot
Helsingissä on monia kiehtovia historiallisia museoita, joissa esitellään muun muassa kaupungin, arkkitehtuurin ja designin historiaa. Lue lisää: 10 historiallista museota.

16. Seurasaari
Jos historiallisista museoista pitää tehdä yksi poiminta, valintamme osuu Seurasaaren ulkomuseoon. Lumoava retkikohde ympäri vuoden.

17. Keikat
Rokkia, poppia, jazzia. Keikkoja voit käydä katsomassa vaikkapa Tavastialla, Savoyssa tai G Livelabissa.

18. Klassinen musiikki
Klassista musiikkia voit lähteä kuuntelemaan Musiikkitaloon, jossa konsertoi Helsingin kaupunginorkesteri ja RSO. Musiikkitalon kotisivut.

19. Ooppera
Kansallisooppera on suomalaisen oopperan ykkösnäyttämö. Oopperassa on noin 300 esitystä vuosittain. Kotisivut

20. Teatterit
Teatterinystävät suuntaavat usein Kansallisteatteriin tai kaupunginteatteriin. Vaihtoehtoja laitosteattereille tarjoavat mm. Ryhmäteatteri ja Q-teatteri.

21. Tanssia
Kaapelitehtaalla toimiva Zodiak – Uuden tanssin keskus on Helsingin ainoa nykytanssille omistautunut esitys- ja tuotantotaho. Zodiak haistelee valppaasti nykytanssin uusia tuulia ja tuo näyttämölle kiinnostavimmat tekijät ja tuoreimmat ajatukset. Kotisivut

22. Balettia
Suomen Kansallisbaletti on maan ainoa ammattibaletti. Klassista balettia ohjelmistossaan pitävä Kansallisbaletti toimii Oopperatalossa. Kotisivut

23. Oodi
Keskustakirjasto Oodissa voit lukea kirjoja, ommella, opiskella, käydä elokuvissa, juoda kahvia tai pitää kokouksia. Kotisivut.

Lue lisää: Live-musiikkia Helsingissä
Lue lisää: Teatteria ja tanssia Helsingissä

LAPSIPERHEILLE:

24. Korkeasaari
Korkeasaaren eläintarha sijaitsee 22 hehtaarin kokoisella saarella. Suomen suurin eläintarha on myös kaupungin suosituimpien turistinähtävyyksien joukossa. Lukuisat eläin- ja kasvilajit kertovat luonnon monimuotoisuudesta. Korkeasaaressa voit nähdä leijonia, apinoita, karhuja, lumileopardeja, kameleita, yms. Kotisivut

25. Linnanmäki
Linnanmäki on Suomen suosituin huvipuisto ja kaupungin suosituin vierailukohde. Vuonna 50 avatussa huvipuistossa on noin 50 erilaista huviteluvälinettä. Lisäksi siellä on peliluolia ja ravintoloita. Linnanmäen yhteydessä olevassa Sea Lifessä pääset tutustumaan vedenalaiseen maailmaan. Kotisivut

26. Flamingo
Vantaan puolella sijaitsevassa viihdekeskus Flamingossa on kylpylä ja vesipuisto, elokuvateatteri, hotelli, ravintoloita. Vieressä kauppakeskus Jumbo. Kotisivut

27. Rush
Trampoliinipuisto Rush on paikka, josta lapset eivät halua lähteä pois. Vanhemmat voivat kuluttaa aikaansa kahvilassa. Kotisivut.

28. Lasten kaupunki
Lasten kaupunki on Helsingin historiallisessa keskustassa kaupunginmuseon alaisuudessa. Lasten kaupungissa perheen pienimmät pääsevät leikkimään kauppaa ja muita eri vanhoja ammatteja. He pääsevät myös istumaan 1930-luvun koulupulpetissa ja vierailemaan 1970-luvun asussa olevaan isoäidin kotiin. Lasten kaupunki on vuodelta 1757 peräisin olevassa Sederhlmin talossa, joka on kantakaupungin vanhin talo. Kotisivut

29. Tropicario
Tropicariossa pääsee tutustumaan käärmeiden jaliskojen kiehtovaan maailmaan. Tropicariossa on lisäksi hämähäkkejä, kilpikonnia ja krokotiilejä. Kotisivut

30. Luonnontieteellinen museo
Luonnontieteellinen museo on monien lasten suosikki. Museo esittelee innostavalla tavalla niin suomalaista kuin ulkomaistakin luontoa ja luonnonhistoriaa. Kotisivut

31. Haltialan ja Fallkullan eläintilat
Helsingissä on kaksi jännittävää kotieläintilaa, joissa ainakin kaupunkilaislapsille riittää ihmeteltävää. Esillä on lampaita, sikoja, kanoja, vuohia ja paljon muuta. Molemmissa paikoissa on myös kahvilat. Haltialan kotisivut täällä ja Fallkullan täällä.

Lue lisää: 10 kivaa tekemistä lapsiperheille Helsingissä

OSTOKSILLA:

32. Vanha kauppahalli
Etelärannassa sijaitsevasta Vanhasta kauppahallista löydät kaikkea juustoista, kaloista, vihanneksista, mausteista, hedelmistä ja kakuista lähtien kahviin ja teehen. Halli avattiin vuonna 1889.

33. Kauppatori
Kauppatori on kaupungin kansainvälisin ja tunnetuin kauppapaikka. Sieltä löydät perinteiset toriruuat, käsityöt ja matkamuistot. Kauppatorilla pääsee nauttimaan myös merimaisemista. Torilla järjestetään joka syksy silakkamarkkinat.

34. Redi ja Tripla
Suuret kauppakeskukset Redi ja Tripla sijaitsevat muutaman pysäkin päässä keskustasta. Redi on Kalasatamassa ja Tripla Pasilassa.

35. Design District
Design District Helsinki on luovien tekijöiden keskittymä Helsingin sydämessä. Se levittäytyy Punavuoresta Kaartinkaupungin, Kampin ja Ullanlinnan suuntaan. Se edustaa pienehköjä putiikkeja, jotka myyvät mm. käsitöitä, vaatteita ja taidetta. Katso koko tarjonta Helsinki Design Districtin kotisivuilta.

SYÖ HYVIN:

36. Helsingin ravintolat
Helsingissä voi tutustua monenlaisiin makumaailmoihin. Hietalahden halli on mukava paikka piipahtaa, sillä siellä on monia erilaisia ravintoloita ja teemapäiviä.

Lue lisää: Täältä löydät listauksen Helsingin ja koko Suomen parhaista ravintoloista.

NÄKÖALAPAIKKOJA:

37. Stadionin torni
Vieraile legendaarisessa Olympiastadionin tornissa. 72 metriä korkeasta tornista on huikeat näkymät. Kotisivut.

38. Kaupunkimaisemia
Helsingissä on monia ravintoloita ja hotelleja, joiden kattokerroksista pääsee ihailemaan maisemia. Tällaisia ovat mm. hotelli Clarion Jätkäsaaressa sekä keskustassa sijatsevat Vaakuna-hotellin ravintola 10. kerros ja Torni-hotellin yläbaari.

39. Näköalapaikat
Monissa luonnonkohteissa pääsee nauttimaan näkymistä: Malminkartanon huippu, Oulunkylän Pirunkallio, Hallainvuori, Kasakallio, Vuosaaren huippu, yms. Lue lisää: 8 upeaa näköalapaikka Helsingissä

40. SkyWheel
Kauppatorin vieressä pyörivästä maailmanpyörästä voit ihailla merinäkymiä. Kotisivut.

SEKALAISTA TEKEMISTÄ:


41. Tutustu kaupungin vanhaan arkkitehtuuriin
Helsingin vanha arkkitehtuuri on silmiähivelevän kaunista ja monipuolista. Kaupungista löytyy suomalaisten rakastamaa jugendia, rönsyilevää uusrenessanssia ja arvokasta empireä. Lue lisää: 10 tutustumisen arvoista kohdetta.

42. Tutustu uudenmpaan arkkitehtuuriin
Keskustakirjasto Oodi, Kaisa-talo, Kampin kappeli, saunakompleksi Löyly, Musiikkitalo. Täällä lisää vinkkejä ja poimintoja.

43. Tutustu Helsingin kirkkoihin
Helsingin keskustan tuntumassa on joukko valtakunnallisesti arvokkaita kirkkorakennuksia. Tuomiokirkon kaikki tuntee, mutta muihinkin kannattaa tutustua. Lue täältä vinkit.

44. Talvipuutarha
Talvipuutarha on ollut yli 125 vuotta kaupunkilaisten virkistys- ja kohtauspaikka. Hienostunut eksoottisten kasvien keidas kutsuu viherretkelle kaikkina vuodenaikoina. Kotisivut.

45. Ensimmäisen maailmansodan linnoitukset
Helsinkiin rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana 1910-luvulla linnoitusten ketju, jonka tarkoitus oli suojata kaupunkia sisämaasta tulevan hyökkäyksen varalta. Linnoistusrakennelmia ja luolia on maastossa jäljellä vielä runsaasti. Ne ovat suojeltuja, mutta erinomaisia retkikohteita. Täällä vinkkejä hyvistä retkikohteista.

TUTUSTU KAUPUNGINOSIIN:

Helsingissä on kiehtovia kaupunginosia, jonne voi vaan lähteä kävelemään ja aistimaan tunnelmaa. Tässä muutamia vinkkejä:

46. Kallio
Kallio on trendikäs kaupunginosa ja eräs Helsingin ravintolaelämän keskittymistä. Alueella on viinibaareja, kirppiksiä ja kivijalkakauppoja.

47. Malmi
Malmi on sekoitus uutta ja vanhaa. Lue täältä lisää: Turistina kotikaupungissa – 11 nähtävyyttä Malmilla.

48. Kulosaari
Kulosaareen pääsee metrolla ja sen eteläisessä osassa on jäljellä lukuisia taloja vanhasta huvilakaupungista. Pohjoispuolella on tunnelmallinen Leposaaren hautausmaa.

49. Munkkiniemi
Munkkiniemessä on vanhoja huvilarakennuksia, kartano, katukahviloita ja merenrantaa. Raitiovaunu vie perille.

50. Töölö
Töölöstä löytyy Suomen parhaimmat esimerkit sotien välisestä kaupunkirakentamisesta. Siellä on näyttävää funkkista ja art decoa.

Lisää vinkkejä WalkHelsingin matkaoppaasta.