Hanikan luontopolku on yksi Espoon 26 luontopolusta. Se sijaitsee Soukan ja Hanikan alueella, Suvisaaristoon johtavan tien varrella. Reitti on noin viisi kilometriä pitkä ja maastoltaan hyvin vaihteleva. Kiersimme reitin ilman suurempia taukoja ja lähes kaksi tuntia sen taivaltamiseen kului.
Hanikan luontopolku kannattaa aloittaa Alatörmän parkkipaikalta Alakartanontien varrelta. Parkkipaikan vieressä on hiekkakenttä ja sen eteläpuolelta lähtee opastettu reitti. Luontopolku on merkattu keltaisin täplin, eikä eksymisen vaaraa ole. Reitin varrella on 14 opastaulua, jotka kertovat alueen kasveista, geologiasta ja eläimistä.
Reitti ohittaa alussa muinaisrannan ja pienen kosteikon. Olimme ulkoilemassa lähes vuoden pimeimpänä päivänä ja metsässä oli hyvin hämärää jopa keskellä päivää. Juurakot ja pitkospuut olivat erittäin liukkaat. Välillä oli jopa helpompaa kävellä pitkospuiden vieressä. Onneksi yöllä ei ollut pakkasta, koska silloin maastossa olisi ollut lähes vaarallista kulkea.
Pian lähdön jälkeen alkoi nousu korkean kallion laelle. Se sai mukavasti pulssin nousemaan. Kallion jälkeen tultiin reitin kenties kiinnostavimman nähtävyyden äärelle. Tien poskessa on valtava siirtolohkare. Helsingin puolella tuskin on yhtä kookasta lohkaretta. Iso kivi on rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä vuonna 1986.
Seuraavan kallion, Sundbergetin, päällä on kaksi pronssikautista hiidenkiuasta eli muinaishautaa. Jännää ajatella, että kallion nyppylä on ollut joskus vain pieni saari, kun vesi on ollut nykyistä korkeammalla.
Noin puolessa välissä reittiä päästiin meren rantaan. Sileiltä rantakallioilta avautuu näkymät merelle. Kirkkaana päivänä saattaisi nähdä Nuottalahteen saakka. Tällä kertaa utuisen sään takia erottui vaivoin lähisaaret.
Loppumatka kulki ison matkaa pitkospuita. Lintutornista voi käydä tähyilemässä kahlaajia, mutta tällä kertaa retkemme ei poikennut tornille. Ennen kierroksen päättymistä reitti sukeltaa vielä metsän siimekseen ja kulkee kallioiden yli.
Hanikan luontopolku on mukavan monipuolinen reitti – ja toimii hyvin näemmä myös joulukuussa. Luontopolun kartta löytyy täältä.