Turistina kotikaupungissa: 11 nähtävyyttä Malmilla

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Malmi on noin 25 000 asukkaan kaupunginosa pohjoisessa Helsingissä. Siellä asuu enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi Sipoossa tai Torniossa. Malmilla on pitkä historia ja se keskittyy erityisesti junaradan ympärille. Esittelemme tässä Malmin keskusta lähistöllä olevat nähtävyydet. Niihin tutustumisen voi aloittaa helposti Malmin asemalta.

1. Malmitalo ja kauppakeskukset

Ala-Malmin tori 1

Malmitalo on yksi kaupungin kulttuuritaloista. Se on avattu 1994. Malmitalossa järjestetään muun muassa konsertteja ja teatteriesityksiä. Siellä on myös kirjasto. Satunnainen ohikulkija voi käydä galleriassa katsomassa taidenäyttelyn tai kahvilassa nauttimassa pullakahvit. Malmitalo sijaitsee aivan Malmin keskustassa, Kauppakeskusten vieressä.

2. Malminkylän kartano

Vanha Helsingintie 14

Helsingintien varressa on suuri punaiseksi maalattu Malminkylän kartano, jossa on historian saatossa ollut muun muassa lastenkoti ja kirpputori. Seinässä on muistolaatta, joka kertoo, että Svenska Folkakademi toimi talossa vuosina 1908–1930. Nykyään talo on Suomen Hare Khrisna -keskus, ja pihalla näkee nilkkoihin asti ulottuviin oransseihin asuihin pukeutuneita munkkeja. Siellä on myös kahvila, jonne kannattaa piipahtaa haistelemaan tunnelmaa.

3. Långin talo

Vanha Helsingintie 8

Långin eli Filpuksen tila on nykyään Lilinkotisäätiön hallinnassa. Tilan päärakennus on vuodelta 1913. Se oli päässyt pahoin rapistumaan 1970-luvulle tultaessa, mutta rakennus on sittemmin entisöity uuteen loistoon. Talo ja tila ovat saaneet nimensä niiden isännän Victor Långin mukaan, joka piti Malmilla myös kahvilaa ja hautaustoimistoa.

4. Vanhat maalaistalot

Riihenkulmanpolku

Vain muutaman kivenheiton päässä Malmin asemalta ollaan kuin keskellä maalaismaisemaa. Vanhojen maatilojen rakennukset ovat edelleen käytössä, tosin maata sielä ei enää viljellä. Alueella ovat muun muassa Långin tila, Strömsin tilan päärakennus ja Brusaksen tila. Pihapiirissä on viljan säilytykseen ja heinän kuivaamiseen käytettyjä aittoja ja riihiä. Kapea kylätie halkoo maisemaa. Kun tietä kävelee alas Longinojan rantaan, sieltä löytyy vanha punainen hirsisauna.

5. Longinoja

Longinoja on saanut nimensä vanhan Långin tilan mukaan, mutta ruotsalainen å on vaihtunut suomalaiseen. Noin kuuden kilometrin pituinen Longinoja kulkee Malmin halki ja laskee Vantaanjokeen. Se on tunnettu taimenistaan. Paikallisten suussa puro on kulkenut nimellä Pekki. Se on käännetty ruotsin puroa tarkoittavasta sanasta bäck.

6. Kirkonkyläntie

Kirkonkyläntietä voidaan pitää Malmin pääkatuna. Katu alkaa Malmin asemalta ja sen varrella on pieniä putiikkeja, ravintoloita ja kaviloita. Vanhimmat kivijalkaliikkeet ovat olleen samojen omistajien hallussa vuosikymmenet. Lisäksi kadun varrella on vanhat Elannon ja SYPin rakennukset.

7. Malmin kirkko

Kunnantie 1

Malmin kirkko on vuodelta 1981. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Kristian Gullichsen. Kirkon paikalla sijaitsi alkujaan kunnantalo, ja siksi kirkon ohi kulkee Kunnantie. Kunnantalolle ei ollut enää käyttöä, kun Malmi liitettiin Helsinkiin vuonna 1946. Mutta samalla tuli tarve kirkolle, kun aikaisemmin malmilaiset olivat käyneet Helsingin pitäjän kirkossa, joka nyt siirtyi kuntarajan toiselle puolelle. Niinpä kunnantalosta tehtiin kirkko. Kunnantalo toimi kirkkona, kunnes uusi kirkko valmistui 1980-luvulla.

8. Kotitienmäen puutalot

Kotitie

Kotitienmäki on vanhaa työväen aluetta, jossa erikokoiset puutalot ovat sikin sokin sulassa sovussa. Alue on hyvin idyllinen ja kuin hyppy 1950-luvulle. Siellä Hurriganes-bändin Remu Aaltonen on asunut. Malmiin syntyi 1900-luvulla monenlaista teollisuutta ja alueelle perustettiin tehtaita. Työväelle tarvittiin asuntoja ja monet heistä asuivat Kotitienmäen kortteleissa.

Paikallisten suosittelemia ravintoloita Malmilla:

Makalu, Pikkalankatu 5. “Makalu lienee stadin paras Nepalilainen.”

Suski, Ylä-Malmin tori 3. “Hyvää ruokaa ja myös erikoisuuksia. Aina jää hyvä mieli ruuasta ja palvelusta.”

Bagdad Cafe, arabialainen ravintola, Kirkonkyläntie 10. “Jos Bagdad Cafessa on vielä vesipiiputtelua, niin sinne kannattaa ehdottomasti mennä.”

*****

Muista myös nämä nähtävyyydet Malmin keskustan ulkopuolella:

Malmin lentoasema

Malmin lentoasema valmistui 1930-luvun lopulla Helsingin päälentoasemaksi. Lentotoiminta siellä on päättymässä, mutta etenkin lentoaseman terminaalirakennus on vierailun arvoinen kohde.

Fallkullan kotieläintila

Fallkullan kotieläintilalla ainakin kaupunkilaislapsille riittää ihmeteltävää. Esillä on lampaita, sikoja, kanoja, vuohia ja paljon muuta. Fallkullassa toimii myös kahvila.

Malmin hautausmaa

Malmin hautausmaa on Suomen suuurimpia hautausmaita. Sen pinta-ala on 65 hehtaaria ja hautoja siellä on tällä hetkellä noin 50 000. Malmin siunauskappeli vuodelta 1923 on arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema. Malmille on haudattu mm. lukuisia viihdemaailman henkilöitä, kuten Armi Aavikko, Tapio Rautavaara, Olavi Virta ja Tauno Palo. Hautausmaan yhteydessä toimii myös lounasravintola.