Retkivinkki: Merellinen Ramsinniemi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kävelyretki Ramsinniemelle on irtiotto betoniviidakosta. Ramsinniemi on Itä-Helsingissä ja parhaiten sinne pääsee, kun aloittaa retken Rastilan Metroasemalta. Kävelyretki metroasemalta Ramsiniemelle ja takaisin on yhteensä noin 7 kilometrin mittainen. Perheen pienempien kanssa voi taivaltaa vaikka vain puolet matkasta.

Metroasemalta suunnataan ensin Ramsinsalmen rantaan ja lähdetään kulkemaan kohti etelää. Matkaa voi taittaa lähellä rantaa tai sitten polkuja pitkin hieman sisämaassa, jolloin voi käydä bongaamassa muinaisrannan ja pienehkön nevan. Matkalla tulee vastaan myös grillikatos sekä kuntoilulaitteita.

Ramsinniemen puolivälissä on kapeahko kannas, jonka kohdalla pitää kulkea jonkin matkaa autotien reunaa. Siinä näkee myös Ramsinniemen asutusta. Niemi on vanhaa huvila-aluetta, ja siellä on paljon yksityisalueita. Huviloiden arkkitehdit ovat nimekästä väkeä, mm. Lars Sonck ja Selim A. Lindqvist.

Sotien jälkeen monet yritykset rakennuttivat Ramsinniemeen virkistys- ja koulutuskeskuksia. Enso-Gutzeitin rakennuksia oli suunnittelemassa Alvar Aalto. Hotelli Rantapuisto valmistui pankin koulutuskeskukseksi.

Kannaksen jälkeen tullaan Ramsinniemen helmeen: luonnonsuojelualueelle. Arvokkaassa lehdossa kasvaa muun muassa saarnia. Luonnonsuojelualue on noin 7 hehtaarin kokoinen. Siellä kulkee polkuja ja pitkospuita.

Takaisin metroasemalle voi kävellä hieman eri polkuja kuin tullessa. Meren rannalle voi pysähdellä ihailemaan maisemia.

****

PS. Ramsinniemellä on myös Katiskapolku, josta alkoi surullisenkuuluisa Katiska-vyyhti. Mutta siitä ei sen enempää tällä erää.