Kivinokka – paratiisi metron varrella

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kulosaaren kartano toimii eräänlaisena porttina Kivinokkaan. Kartanon hiekkatiellä tulee jo maalaismainen tunnelma, kuin olisi hypännyt kaupungin sykkeestä vanhojen Suomi-filmien maailmaan.

Kartanon historia ulottuu 1500-luvulla ja nykyinen päärakennus on 1800-luvulta. Sen arkkitehdiksi on arveltu empire-Helsingistä tuttua Carl Ludvig Engeliä. Kartanoa vuokrataan yksityistilaisuuksiin. Kartanon saunoissa on yleisiä saunavuoroja.

Kivinokka on niemenkärki Vanhankaupunginlahdella, Herttoniemen ja Kulosaaren välissä. Sinne voi tehdä retken pyöräillen, omalla autolla tai julkisilla. Kulosaaren ja Herttoniemen metroasemilta on noin kilometrin kävelymatka Kivinokkaan.

Bändi Kivinokan kesäkioskilla.

Kivinokassa on noin 500 pientä kesämajaa. Ne erottaa siirtolapuutarhamökeistä siitä, että kesämajat ovat pienempiä (12-15 neliötä) ja niissä ei ole hoidettuja pihoja ja puutarhoja. Ympäristö on luonnonmukainen. Kivinokan kesämajoihin ei tule lämmintä vettä ja valtaosa on ilman sähköä. Kesämajat ovat hyvin ekologinen ja helsinkiläinen kesänviettotapa.

Vanhankaupunginlahdelle syntyi 1900-luvun alkupuolella kolme kesämaja-aluetta: Kivinokka, Lammassaari ja Mölylä. Lahden pohjukassa ollut Mölylä on sittemmin lopetettu, mutta Kivinokassa ja Lammassaaressa kesämajakulttuuri elää vahvana. Ja mikä hienointa: kesämajailu on säilynyt luonteeltaan suunnilleen samanlaisena sata vuotta.

Kivinokan kesämajat olivat alkujaan suunnattu työväestölle. Kalliossa ja Sörnäisissä asuttiin ahtaasti ja kesäksi haluttiin luonnonhelmaan virkistymään. Suurilla soutuveneillä saavuttiin lahden yli Kivinokkaan. Ensin Kivinokka toimi telttailualueena, ja 1930- ja 1940-luvuilla telttojen tilalle ryhdyttiin rakentamaan kesämajoja. Osa Kivinokan kesämajoista on edelleen alkuperäisiä.

Kivinokassa oli jo 1920-luvulla tanssilava. Siellä perustettiin Dallapé-orkesteri. Tästä tapahtumasta muistuttaa Dallapén muistokivi, joka sijaitsee Kivinokan kärjen tuntumassa.

Vaikka Kivinokassa on paljon kesämajoja, se on yleistä virkistysaluetta. Ja suosittua sellaista. Kivinokkaan tullaan uimaan, piknikille, lenkille ja kalaan. Kivinokassa järjestetään lepakkoretkiä ja Saunalahden lintulavalla bongataan lintuja. Vanhaan metsään pääsee aistimaan todellisen aarnimetsän tuntua. Siellä on myös kaksi hiidenkirnua.

Kivinokassa on järjestetty suosittuja juhannusjuhlia ja elokuvatapahtumia.

Kivinokka on pieni paratiisi lähellä keskustaa. Vain lyhyen matkan päässä metroasemilta.

*****

VINKKI: Tilaa WalkHelsingin opastettu kierros, jossa tutustutaan Kivinokan historiaan ja luontoon. Vaikka yrityksen virkistyspäivään!