Retkivinkki: Pohjoinen Keskuspuisto

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Helsingin Keskuspuisto on usean kilometrin mittainen metsäinen puistoalue, joka ulottuu Olympiastadionilta Vantaan rajalle saakka.

Keskuspuiston pohjoisosa on kaikkein komeinta seutua. Siellä on jylhää aarnimetsää, maalaismaisemaa ja vuolaana virtaavaa koskea. Siellä voi tehdä monen tunnin patikkaretken. Sopivia lähtöpaikkoja ovat esimerkiksi Paloheinä, Pitkäkosken ulkoilumaja tai Haltiala.

Haltialan aarnimetsä


Vanha metsä on täysin oma maailmansa. Sen kaltaiset alueet ovat pääkaupunkiseudulla harvinaisia. Se on luonnonsuojelualuetta, jossa kulkee polkuja ja pitkospuita. Metsä on saanut elää ja kasvaa omaa tahtiaan. Siellä on valtavia puita, sammalpeitteisiä lahopuita ja sieniä. Metsän vieressä on avaria peltoja. Vaikea uskoa, että ollaan Helsingissä. Helsingin kaupungin esite Haltialan metsästä löytyy täältä.

Niskalan arboretum


Haltialan pohjoispuolella sijaitsee Niskalan arboretum. Se on puukasvien kokoelma-alue. Vanhimmat istutukset ovat 1900-luvun alusta. Niskala oli Jakob Kavaleffin taimitarhojen esittelypuisto.

Arboretumin keskeinen alue on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Rauhoituspäätöksessä todetaan alueen olevan koti- ja ulkomaisia puu- ja pensas- sekä ruohokasvilajeja kasvava puistometsäalue, jolla on metsätieteellistä, puutarhatieteellistä sekä historiallista arvoa nähtävyytenä. Alueella on opastauluja. Vihreät sylit -sivulla on kerrottu Niskalasta tarkemmin.

Pitkäkoski


Pitkäkoski on upea koski Helsingin ja Vantaan rajalla. Se kuuluu Vantaanjokeen. Kosken varrella on polkuja ja näkötasanteita. Pitkäkoskea reunustaa komeat rinnelehdot, jotka ovat suojeltuja. Vanhimmat kuuset ovat 1800-luvulta. Koskien yhteispituus on lähes puolitoista kilometriä.


Pitkäkosken lähellä on Pitkäkosken ulkoilumaja, jossa voi pysähtyä nauttimaan kahvit. Sen jälkeen jaksaa taas jatkaa patikointia. Ulkoilumajan osoite on Kuninkaantammentie. Helsingin Uutiset kertoo, miten Pitkäkosken majan munkkeja suorastaan jonotetaan.

*****

TUTUSTU MYÖS WALKHELSINGIN OPASTETTUIHIN KAUPUNKIKÄVELYIHIN!