Tuntematonta Nuuksiota: Retki Jänisniemen laavulle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Jos Nuuksiossa haluaa retkeillä rauhassa, Jänisniemen laavu on erittäin suositeltava kohde. Se on syrjässä kaikilta suosituilta reiteiltä, eikä sinne löydä ihan sattumalta. Sitä ei ole edes mainittu kaikissa Nuuksion esitteissä, eikä laavulle ole minkäänlaisia opasteita. Luontoon.fin Nuuksio-esitteessä Jänisniemen laavua ei ole merkitty. Kenties siksi, että se on alkujaan tarkoitettu vain varauskäyttöön.

Jänisniemen laavu sijaitsee Velskolan Pitkäjärven länsirannalla. Lähdimme liikkeelle Velskolasta seurakuntayhtymän parkkipaikalta. Sieltä matka jatkui pellon yli kohti etelää, Velskolan Pitkäjärven rantaan. Patikoimme metsässä järven suuntaisesti. Maasto oli monipuolista ja tyypillistä Nuuksiota: korkeita kallioita, järvimaisemaa ja pieniä metsäpolkuja. Vaikka kyseinen alue ei olekaan kovin suosittu, metsässä kulki kuitenkin selkeitä polkuja. Täysin pystymetsässä ei tarvinnut tarpoa. Polun länsipuolella kohosi jylhä Lippukallio.

Kylteistä huomaa, ettei alue ole ihan Nuuksion suosituimpia.

Runsaan kolmen kilometrin jälkeen vastassa oli yksityisalue, Erä-Mattilan tila, joka piti kiertää. Mökin pihamaalla oli jopa vanha kulahtanut tenniskenttä.

Suositeltavaa on yrittää jatkaa matkaa rannan suuntaisesti. Pienen pellon takaa kiertää polku rantaan. Rantaviivaa kun seuraa, niin parin kilometrin päässä on Jänisniemi. Se on Pitkäjärven kapeimmalla kohdalla ja osa luonnonsuojelualuetta.

LUE MYÖS: Tutustu myös muihin retkivinkkeihimme!

Jänisniemen keskellä on laavu, jossa on polttopuut valmiina. Matkaa parkkipaikalta laavulle kertyi noin viitisen kilometriä. Laavu ei ole aivan järven rannalla, eikä ehkä Nuuksion idyllisin, mutta varmasti yksi rauhallisimmista. Täydellinen vaihtoehto, jos on kyllästynyt Haukkalammen ihmismassaan. Jos haluaa nauttia eväät veden äärellä, niin laavulta voi laskeutua rantaan evästämään.

Takaisin voi palata samaa reittiä tai jos haluaa vaihtelua, niin sitten voi koukata Kattilajärven ja Vääräjärven kautta. Etenkin Vääräjärvi on yksi Nuuksion kauneimmista.

Retkelle kannattaa ottaa mukaan kartta ja kompassi. Tai vähintäänkin täyteen ladattu kännykkä, jonka avulla oman sijaintinsa voi tarkistaa Retkikartta.fistä. Ei siellä hirvittävän suurta eksymisen vaaraa ole, mutta kun ei ole mitään opasteita, niin välillä pitää varmistaa suunta ja sijainti.

VINKKI: Tilaa WalkHelsingin opastettu Nuuksio-kierros tai muita retkiä.