Patikkaretki Nuuksion suurilla järvillä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Orajärven, Ruuhijärven ja Urjan ympäristö on mitä mainiointa patikointiseutua. Siellä pääsee nauttimaan kauniista järvimaisemista, erämaisesta tunnelmasta ja kauniista metsistä. Jännittävää, että niin lähellä suosittua Haltian luontokeskusta voi kokea niin erämaista tunnelmaa.

Retken voi aloittaa Haltian tai Solvallan parkkipaikalta. Kartta ja kompassi on hyvä ottaa mukaan, sillä opastettuja reittejä alueella ei ole. Metsässä kuitenkin kulkee runsaasti polkuja, joita seuraamalla yleensä pääsee jonnekin – useimmiten jonkun järven rantaan.

Otimme Solvallasta umpimähkään polkun ja lähdimme seuraamaan sitä. Suuntana oli Ruuhijärvi. Harhailtuamme aikamme pääsimme järven rantaan. Sen rannalla on hienot näköalakalliot.

Ruuhijärveltä jatkoimme Orajärvelle. Järvi on todellinen erämaajärvi. Se on äärettömän kaunis, eikä sen ympäristössä ole mitään nuotiopaikkoja tai laavuja. Muutama retkeilijä tuli vastaan.

Järven rannoilla on useita idyllisiä paikkoja, joissa voi viettää evästauon ja lämmittää trangialla padat.

Järven etelärannnalla on kaksi hyvin erikoista kivipaatta pystyssä. Mikä niidenkin tarina lienee?

Orajärveltä matka jatkui Urja-järven rantaan. Siellä on virallinen nuotiopaikka ja telttailupaikka, jossa pidimme kahvitauon.

Urjalta patikoimme Karjakaivolle ja paluumatkalla pysähdyimme ihastelemaan Meerlammen lippaluolaa. Se on hyvin vaikuttava näky.

Suurien järvien alueella on parasta, ettei tee mitään lukkoonlyötyä suunnitelmaa. Etenee vaan polkuja pitkin järveltä toiselle ja pitää taukoja silloin kun siltä tuntuu. Sen verran kannattaa karttaa tai kännykkää seurata, että tietää suunnilleen oman sijaintinsa. Seudulla on aika isojakin metsäalueita, joissa voi hetkeksi eksyä.

*****

Tutustu myös WalkHelsingin opastettuihin kaupunkikävelyihin!