Turistina kotikaupungissa: Oulunkylä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

WalkHelsingin turistina kotikaupungissa -juttusarja jatkuu tällä kertaa Oulunkylällä. Pohjois-Helsingissä sijaitseva Oulunkylä on historiallinen huvilakaupunginosa, jossa on nykyään runsaat 20 000 asukasta. Helsingin keskustasta pääsee paikallisjunalla Oulunkylän asemalle noin kymmenessä minuutissa.

Oulunkylään kannattaa lähteä vaikka kävelyretkelle, jonka varrella voi syödä ja juoda. Esittelemme tässä kymmenen Oulunkylän nähtävyyttä:

1. Oulunkylän asema

Suomen ensimmäinen rautatieosuus avattiin 1862 Helsingistä Hämeenlinnaan. Rata kulki Oulunkylän halki. Oulunkylän kohdalla Vantaanjoen yli rakennettiin silta, joka oli maamme ensimmäinen rautatiesilta. Oulunkylässä oli ensin pelkkä pysäkki, ja ensimmäinen varsinainen asemarakennus valmistui 1907. Rautatien seurauksena syntyi Oulunkylän huvilayhdyskunta. Nykyinen asemarakennus on noin vuodelta 1920. Asema ei ole enää junaliikenteen käytössä.

Aseman edustalla puistossa on Veikko Myllerin toteuttama veistos, joka kunnioittaa Oulunkylän omaa poikaa, Tapio Rautavaaraa.

2. Oulunkylän kirkot

Vanha kirkko, Siltavoudintie 12
Uusi kirkko, Teinintie 10.

Siltavoudintie 12:ssa sijaitseva Oulunkylän vanha puukirkko on vuodelta 1905. Sen suunnitteli paikallinen rakennusmestari Karl Fredrik Bergman. Se valmistui talkoiden ja lahjoitusten voimin. Kellotapuli valmistui vuonna 1931. Oulunkylässä ei ollut omaa hautausmaata, vaan se perustettiin Malmin hautausmaan yhteyteen.

Uusi kirkko valmistui Teinintien varteen vuonna 1972. Sen suunnittelija oli Heikki Castren. Se oli vanhaa kirkkoa tilavampi, ja sen yhteydessä on muun muassa seurakuntasali ja kerhotilat ja toimistoja. Kirkon alttaritaulu on poikkeuksellisesti puinen. Sen veisti taiteilija Raimo Heino.

3. Seurahuone

Larin Kyöstin tie 7

Asukastalona toimiva seurahuone rakennettiin vuonna 1897. Sen tunnetuin pitäjä oli Johanna Charlotta Maexmontan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Seurahuone palveli ravintolana, majoituspaikkana ja kylpylänä. Myöhemmin se on ollut monenlaisessa käytössä. Siellä toimi muun muassa Pop & Jazz Opisto.

Seurahuoneen vieressä on valtavan kokoinen Arttulan talo. Se rakennettiin tiettävästi 1910-luvulla venäläisille upseereille. Rakennus oli pitkään yksi Suomen suurimmista puisista asuintaloista. Nykyään se on yksityisomistuksessa ja rakennuksessa on monia pieniä asuntoja.

4. Veräjämäki

Veräjämäki on osa Oulunkylän vanhaa huvila-aluetta. Siellä on lukuisia suojeltuja puuhuviloita, mutta monia on valitettavasti tuhoutunut vuosikymmenten varrelta. Veräjämäen vanhimmat huvilat ovat 1800-luvun lopulta. Esimerkiksi Pellavakaskentiellä sijaitsee edustavia taloja. Komein rakennus kuitenkin lienee Villa Tuglas, alueen ainoa jugendrakennus. Se sijaitsee Veräjämäen korkeimmalla kohdalla Jokiniementien varrella.

5. Pikkukoski

Pikkukoski on kaupungin virallinen uimaranta, jossa voi myös talvella pulahtaa avannossa. Rannalla voi kuntoilla ja pelata lentopalloa. Kesäisin siellä toimii kahvila. Rannalla kuvattiin 1940-luvulla elokuvaa Kulkurin valssi. Vielä 1950-luvulla Pikkukosken ohi uitettiin tukkeja.

Uimarannan vieressä olevalle Pirunkalliolla kannattaa kiivetä katsomaan maisemia. Sieltä näkyy kauas. Keväisin sieltä voi mainiosti seurata Vantaanjoen jäiden lähtöä.

6. Siirtolapuutarha

Myllypellontie

Oulunkylän siirtolapuutarhassa on runsaat 200 mökkiä. Ne ovat kooltaan suunnilleen 30 neliötä. Siirtolapuutarha perustettiin vuonna 1940. Osa mökeistä on alkuperäisiä, samoin kuin vanha vesitorni. Saunarakennus on vuodelta 1949. Siirtolapuutarha on kaikille avointa aluetta, muista vaan pysyä poluilla ja teillä!

7. Liikuntapuisto

Käskynhaltijantie

Oulunkylän liikuntapuistossa on pieni urheilustadion, jossa muun muassa jalkapalloseura Gnistan pelaa kotiottelunsa. Siellä on myös curling-halli sekä tekojäärata, jossa pelataan jääpalloa. Liikuntapuiston takamaastossa on lenkkeilypolkuja.

Nykyisten urheilukenttien kohdalla oli Suomen ensimmäinen ravirata, joka toimi Oulunkylässä vuodesta 1893 lähtien vuoteen 1927. Raviradalla järjestettiin myös moottoripyöräkisoja ja juoksukilpailuja. Liikuntapuistossa on nähty myös konsertteja. Metallica esiintyi siellä vuonna 1993.

8. Oulunkylän kuntoutuskeskus

Käskynhaltijantie 5

Kuntoutuskeskus valmistui vuonna 1992. Se oli tarkoitettu sodassa vammautuneiden veteraanien kuntoutukseen. Pihalla on sodanaikainen tykki, jonka sotamuseo on lahjoittanut. Kuntoutuskeskuksen paikalla on aikoinaan sijainnut Oulunkylän kartano, jonka rakennusten kivijalkoja löytyy vielä maastosta.

Kuntoutuskeskuksen edustalla on laaja Itsenäisyydenpuisto. Puistossa on pieniä puroja ja Antero Toikan taideteos Äänirauta.

9. Kustaankartanon seniorikeskus

Kivalterintie

Vuonna 1953 avattu Kustaankartano oli aikanaan Suomen ensimmäinen ja pitkään suurin vanhainkoti. Arkkitehtipariskunta Eija ja Olli Saijonmaa suunnittelivat kauniin kokonaisuuden, jossa on useita tiilirakennuksia ja puistoja.

Pihalla on plotti, vesiallas, joka louhittiin 1910-luvulla tykkipatterin osaksi. Kustaankartanon pihalle on hankittu vanha raitiovaunu.

10. Ogeli

Kylänvanhimmantie 29

Vuonna 1987 valmistunut ostoskeskus Ogeli on Oulunkylän sydän. Siellä on kirjasto, terveysasema, kauppa, vaatekauppoja, kierrätyskeskus, ravintoloita ja kioski.

SYÖMÄÄN JA JUOMAAN:

Capperi

Siltavoudintie 9

Capperi tarjoaa kaupungin parhaat napolilaiset pizzat!

Olutravintola Jano

Mäkitorpantie 11

Jano on lämminhenkinen ja suosittu olutravintola lähellä Käpylän asemaa. Oluen lisäksi Janossa voi nauttia stand up -esityksistä ja pubivisoista.

VINKKI! Tutustu myös näihin:

Turistina kotikaupungissa: Käpylä

Turistina kotikaupungissa: Malmi