Vallisaaren parhaat nähtävyydet

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Vallisaari on entinen sotilassaari Helsingin edustalla. Se sijaitsee Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Saari oli suljettuna aina vuoteen 2016 saakka, jolloin se avautui yleisölle. Saaressa on kiehtovaa sotahistoriaa Ruotsin ja Venäjän vallan ajoilta sekä Suomen itsenäisyyden ajalta. Siellä on myös arvokasta luontoa ja komeita merinäkymiä.

Saareen pääsee yhteysaluksilla Kauppatorilta. Reittiliikenne toimii keväästä syksyyn.

WalkHelsinki järjestää saarella opastettuja kierroksia, joilla tutustutaan saaren historiaan ja nykyisyyteen. Kierroksille myydään lippuja sekä niitä voi tilata ryhmille. Opastettuihin kierroksiin pääset tutustumaan täällä.

Esittelemme Vallisaaren parhaat nähtävyydet:

Luotsipiha

Yhteysaluslaituri sijaitsee Luotsipihan edustalla. Vallisaaressa oli luotsikylä 1800-luvun alussa, kun Venäjän tsaarin armeija otti saaren käyttöön. Helsingin luotseille rakennettiin uusi komea tiilirakennus rannan tuntumaan. Sama rakennus on jäljellä nykyäänkin. Luotsien entinen talousrakennus sijaitsee sen vieressä. Luotsien tarina Vallisaaressa päättyi 1900-luvun alussa, kun luotsiasema siirrettiin Hylkysaareen.

Kustaanmiekansalmen näköalaterassi

Vanhojen vallien päälle on rakennettu näyttävä kävelypolku, joka johtaa Kustaanmiekansalmen rannalle. Paikka on eräs koko Helsingin kauneimmista. Näköalaterassi on erityisen vaikuttava silloin, kun Ruotsin-laivat ajavat siitä ohi vain muutaman kymmenen metrin päästä.

Aleksanterinpatteri

Krimin sodan aikana 1850-luvulla ja sen jälkeisinä vuosikymmeninä rakennettu Aleksanterinpatteri on Vallisaaren uljain nähtävyys. Patterin päältä on komeat näkymät Helsingin ulkosaaristoon. Kiikarit mukaan! Patteri sai nimensä, kun keisari Aleksanteri II vieraili saarella.

Lehmuskuja ja luontonähtävyydet

Vallisaaren luonto on ainutlaatuista. Suljetulla saarella on päässyt kehittymään muun muassa monimuotoinen perhoskanta. Saarella on tavattu yli tuhat perhoslajia. Saarella on myös vanhoja jalopuita, joita venäläiset sinne ainoinaan istuttivat. Komein nähtävyys on lehmuskuja, joka johtaa Kuolemanlaaksosta Aleksanterinpatterille.

Kuninkaansaari

Vallisaaresta pääsee kannasta pitkin viereiselle Kuninkaansaarelle. Se on niin ikään ollut sotilaskäytössä. Saarella pääsee tutustumaan tykkipattereihin ja ruutikellareihin. Kuninkaansaaressa oli jatkosodan aikana ilmavalvontatutka, jonka muistomerkki on kiinnitetty erään kellarin ulkoseinään. Kuninkaansaari on pienehkö, ja sen kiertää noin puolessa tunnissa.

Vinkki:
Vallisaarta on mukava kiertää rauhassa omaan tahtiin, mutta saaresta saa paljon enemmän irti opastetuilla kierroksilla. Tutustu WalkHelsingin tarjontaan.

Palvelut:
Saaressa on kahviloita ja vessoja.

Yhteydet:
Vallisaareen pääsee yhteysaluksella Kauppatorilta. Saaressa on myös vierasvenelaituri.

Huomioitavaa:
Saaressa saa liikkua vain virallisilla poluilla.