5 hienoa luolaa Uudellamaalla

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Helsingissä ei juurikaan ole luonnonluolia. Mutta jos on mahdollista lähteä autoilemaan, niin Uudeltamaalta löytyy useita kiinnostavia luolakohteita. Ne ovat mainioita päiväretkikohteita, joihin voi lähteä tutustumaan vaikka koko perheen voimin.

Tässä esittelyssä 5 luolakohdetta.

Kalkkikallion luolat Vantaalla

Vantaalla Kalkkikallion luonnonsuojelualueella on kenties Kehä III:n sisäpuolen suurin luola. Sekään ei ole järin iso. Luolan sisäänkäynti on sangen huomaamaton. Maan tasalla on noin puoli metriä korkea suuaukko. Siitä kun uskaltaa ryömiä sisään, avautuu suurempi huone, jossa aikuinen mahtuu juuri ja juuri seisomaan. Luolaa kutsutaan Kettuluolaksi. Se sijaitsee Kalkkikallion etelärinteellä, ja sinne löytää kun lähtee liikkeelle Kalkkikalliontieltä. Alueella on myös pari näyttävää lohkareluolaa.

Paimenenluola Sipoossa

Paimenenluola on saanut nimensä siitä, että paikallinen paimen on pitänyt sitä taannoin suojapaikkanaan. Luola on Löparön saarella Linduddintien varressa. Se on helppo löytää, sillä autolla pääsee aivan viereen. Luola on isojen siirtolohkareiden alla. Oikeastaan siellä on useita luolamaisia tiloja. Suurin kammion on noin kymmenen metriä pitkä ja muutaman metrin korkea.

Djurstenenin luola Sipoossa

Djurstenenin luolalle ei johda teitä, ja se sijaitsee yksityisalueiden takana. Auto pitää jättää parkkiin joko Boxvägenin tai Hirvimäentien varteen. Metsän keskeltä löytyy huikeita omakotitalon kokoisia lohkareita, joiden alla on lippaluolia ja onkaloita. Hieno geologinen kohde, ja rauhoitettu luontokohde.

Högberget Kirkkonummella

Högbergetillä on hyvin erikoisen muotoinen luola, jonka jääkauden sulamisvedet ovat muotoilleet. Luola on syvyydeltään 7-8 metriä ja lähes kaksi metriä korkeimmillaan, joten sinne mahtui hyvin sisään.

Luola sijaitsee Högbergetin itäisellä reunalla. Högberget puolestaan löytyy, kun Hangontieltä lähtee ajamaan Porkkalantietä parisen kilometriä. Ennen Vanhan Porkkalantien risteystä lähtee polku metsään. Högbergetiä kannattaa lähestyä pohjoisesta, sillä etelässä on ratsutila ja yksityisalueita.

Korkbergetin lohkareluolat Kirkkonummella

Korkea Korkberget sijaitsee Humaljärven rannalla Kirkkonummella. Se on todellinen geologinen erikoisuus: valtava jyrkänne, jonka alla vesirajassa suuria lohkareita, jossa lippaluolia ja lohkareluolia. Alueella on suuret korkeuserot ja lohkareiden päällä kiipeäminen on haastavaa, jopa vaarallista. Ei sovellu ihan perheen pienimmille. Alue on luonnonsuojelualuetta, eikä sinne ole minkään valtakunnan opasteita. Parhaiten sinne pääsee Dalkullantien varresta.