Mitä tehdä Kasarmitorille?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kasarmitori on yksi Helsingin hienoimmista aukioista. Se on Kaartinkaupungin sydän – tai voisi olla. Nykyisellään se on ankea parkkipaikka, josta ihmiset kiiruhtavat läpi. Autot pahimmillaan lähes kolhivat talvisodan muistomerkkiä. Toiset jonottavat Hesburgerin drive in -tiskille.

Kasarmitori on saanut nimensä aukean laidalla olevasta Kaartin kasarmista. Se on arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema rakennus. 1800-luvulla venäläiset sotilaat tarvitsivat majoituspaikkoja, ja kaupunkiin rakennettiin useita kasarmeja. Nykyään Kaartin kasarmi on puolustusministeriön käytössä.

Kasarmitorin laidalla on vanhoja arvorakennuksia. Esimerkkeinä Ylen vanha radiotalo, sen vieressä arkkitehtikolmikko Saarinen-Gesellius-Lindgrenin suunnittelema Agronomitalo, toisella laidalla Nylands Nation- osakunnan talo, johon liittyy muun muassa jääkäriliikkeen historia.

Torille nousi kauppahalli vuonna 1906 arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelemana. Kaartin halli purettiin 1950- ja 1960-lukujen taitteessa, jolloin tilalle nousi hyvin epäesteettinen ja apea liikerakennus. Rakennusta ollaan nyt korvaamassa uudella.

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Mitä Kasarmitorille voisi tehdä? Kirpputori olisi yksi vaihtoehto, mutta Hietsu hoitaa tällä hetkellä sen puolen. Mutta saman tyyppistä kesäterassia voisi kokeilla, jollainen oli Senaatintorilla viime kesänä. Se olisi hyvä alku.

Tai lasten leikkipaikkoja, pari puuta ja puistopenkkejä. Ne tekisivät torista elävän.

Tai sotahistoriallisia muistotauluja, jotka kertoisivat Helsingin suurpommituksista. Sopisi teemaan, koska torilla on jo talvisodan muistomerkki ja sen takana vanha kasarmi.

Mikä tahansa on parempi kuin nykyinen versio. Kasarmitori ansaitsee parempaa. Se on miljöönä hienompi kuin Hietalahden tori, Hakaniemen tori, Rautatientori tai Kauppatori.

Pauli Jokinen