Retkivinkki Uudellemaalle: Kukuljärven vaelluspolku

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kukuljärven vaellusreitti sijaitsee Ruotsinpyhtäällä, Loviisassa. Helsingistä ajaa sinne tunnissa, joten se sopii hyvin päiväretken kohteeksi.

Kukuljärvi on pienehkö erämaajärvi metsien ja korkeiden kallioiden puristuksessa. Kukuljärven vaellusreitti on noin 8 kilometriä pitkä. Reitti on opastettu hyvin punaisilla merkeillä. Lähtöpiste on Ruotsinpyhtään ruukin lähettyviltä, kirkonkylän urheilukeskuksesta. Parkkipaikalla on infotaulu ja portti, josta reitti alkaa. Kyseessä on rengasreitti, joka palaa lähtöpaikalle.

Reitin opastukset on suunniteltu siten, että reitti kannattaa kiertää myötäpäivää. Vastapäivää kiertäessä on riski eksyä polulta.

Täältä voit katsoa videon Kukuljärven kierroksesta:

Reitti johdattaa ensin Kymijoen rantaan, jossa on aivan tuliterä laavu. Jos nälkä yllättää jo alkumatkasta, niin se on idyllinen paikka grillata ja nauttia eväitä.

Reitin alkumatka on lähinnä tasaista polkua ja pitkospuita. Parin kilometrin kävelyn jälkeen maasto alkaa muuttua monipuolisemmaksi. Metsän synkkenevät ja kalliot kohoavat entistä jylhempinä. Korkeimmilla kohdilla on komeat näkymät sekä järven suuntaan että syvälle sisämaan metsiin.

Muutamassa kohtaa nousut ovat niin jyrkkiä, että paikalla olevat köydet ovat hyvänä apuna. Reitti vaatii kohtalaista kuntoa ja hyviä jalkineita.

Noin puolessa välissä reittiä päästään varsinaisen Kukuljärven rantaan. Se on kaunis pikkujärvi, noin 800 metriä pitkä ja leveimmillään noin 300 metriä. Rannan tuntumassa on laavu, uimakoppi ja huussit. Rannasta pääsee myös uimaan.

Laavun kohdalta lähtee polku Brannin luolalle. Polku poikkeaa rengasreitiltä ja on noin kilometrin suuntaansa. Eli parisen kilometriä tulee ylimääräistä taivallettavaa, jos luolalla haluaa käydä. Pieni luola on tarinan mukaan saanut nimensä paimen Jaakko Brandtista, joka ammoisina aikoina majaili siellä.

Laavun jälkeen loppumatkan kohokohta on nousu Huuhkajakalliolle. Se saa sykkeen nousemaan ja reidet maitohapoille. Loppumatkasta harmittavan iso osa kulkee metsäteitä pitkin.

Kukuljärven reitti on mukava ja monipuolinen retkikohde. Reitin kiertää noin kolmessa tunnissa. Jos haluaa poiketa luolalle, niin siihen voi laskea vielä ylimääräisen tunnin.

Reitin kartta löytyy Loviisan sivuilta.