Matkailualalla kuumeisesti pohditaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Uskon, että massaturismin aika on ohi. En usko, että se palaa ainakaan samanlaiseksi, jollaista se viime vuosikymmeninä oli. Enkä itse jää sitä kaipaamaankaan. Massaturismiin liittyy monia epäeettisiä ja epäekologisia piirteitä, joista on hyväkin päästä eroon. Massaturismin väheneminen koettelee tiettyjä matkailuelinkeinoja, mutta tilalle syntyy uutta ja kestävämpää.
Tulevaisuudessa matkailu on entistä ekologisempaa, kestävämpää ja vastuullisempaa. Uudet ideat, paikalliset palvelut ja villit konseptit lyövät läpi. Matkailu linkittyy yhä enemmän kiertotalouteen.
Lähimatkailu tulee olemaan jatkossa entistä suositumpaa. Ei tarvitse lentää maapallon toiselle laidalle löytääkseen elämyksiä ja nähtävyyksiä. Omassa kotimaassa, maakunnassa ja jopa kotikaupungissa on upeita kohteita, jos osaa nähdä metsän puilta. Lähimatkailu on ekologista, sen hiilijalanjälki on pieni.
Lisäksi lähimatkailu tukee paikallisia palveluita, kuten ravintoloita, matkanjärjestäjiä, kauppoja, panimoita, kahviloita, yms.
WalkHelsingissä olemme ylpeästi lähimatkailun asialle. Työ lähimatkailun parissa nähtiin niin arvokkaaksi, että WalkHelsingille myönnettiin Helsinki Travel Award.
Uskon, että seuraavat asiat ovat tulevaisuudessa lähimatkailun kuumia trendejä:
1. Ruokamatkailu
Kaikki ovat varmaan yhtä mieltä siitä, että ruokailu on matkan tärkeimpiä hetkiä. Foodtravelling on pitkään ollut maailmalla nousussa, mutta aivan lopullisesti se ei vielä ole lyönyt läpi, ainakaan Suomessa. Vaikka onhan meillä oma ruokamatkailustrategiakin.
Maakuntien toimijoiden tulisi ottaa roolia ruokamatkailussa, jossa kohderyhmänä ovat kotimaanmatkailijat. Savolaiselle voisi olla eksoottista tutustua Satakunnan perinnemenuun – ja päinvastoin. Perinneruuista voi valmistaa modernia fine diningia. Ruokamatkailu kotimaan sisällä on vielä lapsenkengissä.
2. Kulttuurimatkailu
Kulttuurimatkailu on matkailun kovinta ydintä. Museot ja linnat käydään läpi, vaikkei taide ja historia edes kiinnostaisi. Tulevaisuudessa kulttuurimatkailu saattaa kohdentua entistä voimakkaammin kulttuurin suurkuluttajiin, siihen varsinaiseen ydinkohderyhmään. Heille räätälöidään pidempiä kulttuurimatkoja kotimaassa ja lähimaissa, jossa bussilla kierretään museoita ja muita kohteita. Kierrokset voivat painottua vaikka tiettyyn maakuntaan tai alueeseen, esimerkiksi kivikirkkojen Uusimaa. Tai Pirkanmaan ja Hämeen museokierros. Ei lennetä viikonlopuksi katsomaan Bilbaon Guggenheimia. Tämä liittyy hitaan matkailun (slow tourism) trendiin.
3. Luontomatkailu
Suomessa puhdas luonto on tärkeä vetovoimatekijä. Monille matkailijoille luonto on tärkein syy tulla Suomeen. Luontomatkaajat on tunnistettu kolmeen ryhmään: seikkailijat, ihmeiden metsästäjät ja luotonautiskelijat. Jokainen ryhmä haluaa kokea luonnon omalla tavallaan.
Vaikka luonto vetää Suomeen turisteja, sillä on lähtemätön paikka myös suomalaisten sydämissä. Luonto on kotimaanmatkailussa keskeinen tekijä: kansallispuistoissa on ruuhkaa, Helsingistä lähdetään päiväretkelle Porkkalaan, Lapissa käydään vaeltamassa. Suomessa on loputtomasti huikeita luontokohteita Örön saaresta pohjoisen tuntureihin.
4. Elämysmatkailu
Elämysmatkailuun liittyy usein luonto: revontulet, patikkaretket, riippusillat, jylhät kosket. Se voi olla myös kalliokiipeilyä tai melontaa. Jollekin Sipoonkorven synkkä metsä saattaa olla elämys. Meillä kotimaassa löytyy elämyksiä moneen lähtöön. Elämystenmetsästäjät ovat jo nyt iso matkailijaryhmä.
Elämysmatkailu voi olla myös osa luontomatkailua – ja päinvastoin. Jokainen, joka on nähnyt Pyhän Isokurun tai kiivennyt Pyhä-Nattasen tunturille, tietää mitä tarkoitan.
5. Hyvinvointimatkailu
Jos ennen lähdettiin Kreetalle possujuhliin, nyt keskitytään henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Kiireiset ihmiset hakevat matkalta helpotusta stressiin. Tutkimusten mukaan hyvinvointimatkailu kasvaa voimakkaammin kuin matkailu yleisesti. Kylpylälomat ovat saaneet rinnalleen pilatesmatkoja, meditaatioretriitteja, yms.
Hyvinvointimatkailussa on runsaasti potentiaalia meillä kotimaassakin. Suomessa voisi entistä vahvemmin brändätä saunaturismia – ihan kotimaanmatkailijoidenkin kesken. Katso tästä vinkit Helsingin saunoihin.
6. Hidas matkailu
Hidas matkailu ja kohtuullistaminen ovat päivän sanoja. Ei eletä överisti kuluttaen, vaan matkustetaan lyhyen viikonloppumatkan sijaan hitaasti ja rauhallisesti ja ollaan matkalla pidempään. Matkaan voi yhdistää kulttuurikohteita, joogaretriitin tai luontoretken. Kenties Interrail nousee uuteen suosioon.
Hidasta matkailua voi tehdä Suomessakin. Maa on täynnä pieniä majataloja, bed & breakfast -paikkoja, museoita, ruukkeja, ravintoloita. Matkaan voi lähteä omalla autolla, junalla, veneellä tai vaikka polkupyörällä – tai yhdistellä näitä kaikkia.
Pauli Jokinen,
WalkHelsinki