Mistä taskumatti on saanut nimensä?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kaikki tietää taskumatin. Se litteä pullo, joka täytetään viinalla ja jota säilytetään povitaskussa. Siitä tarjotaan huikkaa tanssilavojen takana ja ravintoloiden miestenhuoneissa. Siitä liikkuu erilaisia versioita, mistä taskumatti on saanut nimensä. Saattaa olla, että taskumatti-nimitys yleistyi 1920-luvulla kieltolain aikaan.

Helsingin Kalliossa sijaitsee Alli Tryggin puisto. Se on mäessä, joka nousee Hämeentieltä kohti Pengerkatua. Alli Trygg oli 1800- ja 1900-lukujen taitteessa elänyt raittiusaktiivi. Hänen miehensä oli Matti Helenius, joka on myös saanut Kallioon oman puistonsa. Matti Heleniuksen puisto sijaitsee vain kiven heiton päässä Alli Tryggin puistosta, Kallion kirjaston takana. Artikkelin kuva on Heleniuksen puistosta.

Matti Helenius oli vaimonsa tapaan raittiusliikkeen aktiivi. Hän tutustui vaimoonsa Kangasalan kansanopistossa, jossa molemmat olivat esitelmöimässä raittiusaatteesta. Helenius (sittemmin Helenius-Seppälä) kannatti kieltolakia Suomeen ja hän toimi Raittiuden Ystävien kieltolakikomitean puheenjohtajana. Hänet tunnettiin ja tiedettiin.

Kieltolaki astui voimaan 1919. Miehet alkoivat kantaa taskuissaan salaa viinaputeleita. Niitä ryhdyttiin kutsumaan Heleniuksen mukaan taskumateiksi. Näin kerrotaan kirjassa Suruton kaupunki – 1920-luvun Helsinki. Tällä perusteella Matti Heleniuksen puistoa voisi alkaa kutsua Taskumatin puistoksi. Harva nykypäivän kalliolainen tietää Matti Heleniusta, mutta taskumatti on monille tuttu.

Voi olla, että taskumatti-sanan käyttö yleistyi kieltolain aikana ja sillä kenties viitattiin juuri Matti Heleniukseen. Mutta terminä se on vielä vanhempaa perua. Aleksis Kivi käytti sanaa kirjoissaan.

Nummisuutarit: “Sainpa, että olin aika tellukassa, sain vielä täytetyn matin taskuunikin.”

Seitsemän veljeksen Juhani: “Tällä retkellä tulemme kylläkin tallustamaan rämeitä ja heiluvia hetteitä, ja loskomärkinä viettämään yömme karhunsammaleisella vuoteella. Silloinpa tekee pieni kulaus taskumatista hyvääkin, luulen minä.”

Oliko Aleksis Kivi keksinyt sanan itse? Vai onko se vieläkin vanhempaa perua. Tarkkaa tietoa taskumatti-sanan alkuperästä emme kai koskaan saa tietää.