Retkelle Mustavuorelle

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Mustavuori on laaja luontoalue itäisessä Helsingissä, Vuosaaressa. Mustavuori on erittäin suosittua ulkoilualuetta etenkin paikallisten keskuudessa. Osa Mustavuoresta on luonnonsuojelualuetta. Mustavuori kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan ja on Natura 2000 -aluetta. Sinne voi tehdä pikaisen parin tunnin retken, mutta Mustavuorella saa kulumaan vaikka koko päivän.

Mustavuorella ei ole varsinaisia opasteita. Polkuja risteilee sinne tänne. Vaikka alue on laaja, varsinaista eksymisen vaaraa ei ole. Helsingin kaupungin laatima opaskartta löytyy täältä.

Mustavuoreen voi tutustua vaikkapa näiden kohteiden kautta:

Ensimmäisen maailmansodan linnoitukset

1910-luvulla Helsingin ympärille rakennettiin linnoitusten ketju. Mustavuoren tukikohta on ketjun itäisin lenkki. Se löytyy Mustavuoren pohjoisosasta.

Korkeaa kalliota kiertää yhdyskäytävien ja tulipesäkkeiden ketju. Osa niistä sijaitsee luonnonsuojelualueella, joten siellä suositellaan pysymään poluilla. Paras vuodenaika tutustua niihin on lumeton talvi.

Mutta pari luolaa sieltä pystyy silti bongaamaan. Ne ovat alkujaan suunniteltu miehistösuojiksi, mutta rakentaminen on jäänyt kesken. Ne ovat keskeneräisinäkin huikeita nähtävyyksiä.

Lue myös artikkeli: Mustavuoren näyttävät luolat.

Luontokohteet

Mustavuori on tunnettu käärmeistään, joskin niiden määrä on vuosien saatossa vähentynyt. Mutta ei tänä päivänäkään ole harvinaista tavata siellä kyykäärmeitä.

Alueella on myös kaunis pähkinäpensaslehto, synkkää metsää, hienoja kalliomuodostumia ja siirtolohkareita.

VINKKI: Tutustu WalkHelsingin luontoretkiin!

Vanha kaivos

Mustavuoren eteläosassa on vanha hylätty kalkkikaivos. Kaivoksesta louhittiin myös punertavaa marmoria. Se on nykyisin veden täyttämä lampi. Louhos on ollut käytössä jo 1700-luvulla, ja Lohjan Kalkki oy louhi siellä aina 1960-luvulle asti. Kaivoksen vieressä on betoninen rakennelma, jonka sisällä on 60 metriä syvä kaivoskuilu. Sen ympäri kulkee tukevat kalterit.

Käärmeharrastajat tietävät, että kaivoslammen rannalla tapaa usein rantakäärmeitä.

Vuosaarenhuippu

Mustavuoren vieressä on Vuosaarenhuippu. Se on 65 metriin kohoava täyttömäki. alueella on aikaisemmin sijainnut kaatopaikka, mutta se on maisemoitu komeaksi ulkoilualueeksi. Kaatopaikka lakkautettiin 1980-luvun lopulla.

Vuosaarenhuippu on kuin pieni tunturi. Sieltä löytyy hyvin harvinaisiakin kasveja ja uhanalaisia eläimiä. Huipulta on mukavat näkymät muun muassa Vuosaaren sataman suuntaan.