Nuotiopuiston taisteluasemat Paloheinässä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Paloheinän Nuotiopuisto on erinomainen paikka tutustua Viaporin maalinnoituksen rakennelmiin, sillä Helsingin kaupunki raivasi yhdyshaudat puhtaaksi ylimääräisestä maasta vuoden 2000 tienoilla. Alue maisemoitiin puistoksi. Siellä kulkee polkuja ja taisteluhautojen yli rakennettiin siltoja. Maasta ja risuista puhdistettujen taisteluhautojen pohjallakin on helppo kulkea. Paikalle pystytettiin myös alueen historiasta kertovia opastauluja. Parhaiten paikalle pääsee Paloheinäntien ja Repovuorentien risteyksestä.

Yhdyshaudat kiertävät mäen ympäri. Pohjoisreunalla on tähystysasemia, konekivääriasemia, suojahuoneita, ampumatarvikekomeroita ja valonheitinasemia. Eteläosassa on suurikokoinen suojahuone, jonka ovi on lukittu. Suojahuoneen päälle on rakennettu myöhemmin verkkokatto. Verkon läpi näkee suojahuoneeseen sisälle.

Paloheinässä on toinenkin suurikokoinen puolustusasema. Se sijaitsee Keskuspuistossa. Sinne löytää, kun lähtee seuraamaan Pikkusuontien ja Kivimäentien risteyksen paikkeilta lähtevää metsäpolkua. Siellä ei ole yhtä helppo kulkea kuin Nuotiopuistossa, eikä puolustusasema ole muutenkaan yhtä hyvässä kunnossa. Asemassa on ollut konekivääriasemia ja suojahuoneita, joiden kattoja on räjäytelty. Aseman hirsirakenteita on purettu tai ne ovat maatuneet.

VINKKI: Tilaa WalkHelsingin opastettu retki Kivikon linnoituksiin ja luoliin.

Samalla retkellä voi käydä vielä Länsi-Pakilan Palosuontiellä, jonka eteläosassa lähellä Kehä I:stä on linnoitusrakennelmia. Puolustusasemia on muun muassa Hyvän Paimenen kirkon vieressä olevassa metsässä. Palosuontien länsipuolella osa linnoituksista on jäänyt päiväkodin alle. Alueelle rakennettiin myös kahdella sisäänkäynnillä varustettu luola.

Linnoitusrakennelmat olivat ensimmäisen maailmansodan aikaan suurin rakennustyömaa koko Suomessa. Täällä niitä kutsuttiin patteritöiksi. Koko Suomessa linnoitusten rakennustyömailla oli arviolta 100 000 henkeä, Helsingissä työskenteli jopa yli 15 000 miestä.