Tuttuja veistoksia Hietaniemessä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Hietaniemen hautausmaalla kävellessä saattaa törmätä tutun oloisiin patsaisiin: Ihan kuin olisin nähnyt veistoksen jossain muuallakin? Niinpä. Hautausmaalla on useita patsaita, joista voi nähdä omat versionsa myös muualla Helsingissä.

Tässä esiteltynä muutama:

Urheilija

Kuvanveistäjä Erkki Toukolehdon Urheilija-patsas sijaitsee Käpylässä Akseli Toivosen kentällä. Veistos on paljastettu vuonna 1937. Veistoksesta käytetään myös nimiä Loukkaantunut tai Haavoittunut urheilija. Se kuvaa juoksijaa, joka on kaatuessaan loukannut kätensä.

Hietaniemessä sama patsas löytyy insinööri Albert Enckellin hautaa koristamassa. Enckell oli muun muassa Kone- ja Silta -yhtiön insinöörinä. Samassa haudassa lepää hänen vaimonsa Eugénie.

Käpylän veistos vasemmassa kuvassa, Hietsun oikeassa.

Convolvulus

Viktor Janssonin veistos Convolvulus on Kaisaniemen puistossa. Patsas on vuodelta 1931. Patsaan mallina Jansson käytti tytärtään, nuorta Tove Janssonia.

Patsaasta löytyy hieman pienempi versio Hietaniemestä. Se on taidehistorioitsija Belter Hintzen haudalla. Professori Hintze toimi Helsingin Taidehallin johtajana vuosina 1928–1968.

Kaisaniemen versio kuvassa vasemmalla ja Hietaniemen oikealla:

Aallottaret

Vielä lisää Janssonia. Esplanadilla on suihkulähde, jonka veistokset ovat Janssonin käsialaa. Ne paljastettiin vuonna 1942. Sama veikeä patsas löytyy Hietaniemestä Tove Janssonin haudalta.

Hietaniemen veistos kuvassa vasemmalla, Esplanadin oikealla: