Retkivinkki: Viisi kohokohtaa Tullisaaressa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tullisaari on Laajasalossa sijaitseva hurmaavan kaunis puistoalue, jolla on jännittävää historiaa. Sinne voi lähteä kävelyretkelle nauttimaan luonnosta ja merestä. Mukaan voi ottaa vaikka mato-ongen. Tullisaarta on kutsuttu Helsingin Montrepos’ksi – eikä turhaan.

Nimestään huolimatta Tullisaari ei ole saari, vaan kiinni mantereessa. Sinne pääsee omalla autolla tai bussilla. Eikä lähimmälle kaupunkifillaripisteellekään ole pitkä matka.

Esittelemme Tullisaaren kohokohdat:

Kartanot ja huvilat

Tullisaaren näyttävin rakennus on Aino Acktén huvila, joka on harmillisesti jo vuosikausia seissyt tyhjillään. Huvila on valmistunut vuonna 1877 ja sen arkkitehti oli Theodor Decker. Sopraano Aino Ackté käytti sitä kesäpaikkanaan vuosina 1904-1944. Sen vieressä on vanha kalkkikivilouhos.

Tullisaaressa oli useita huviloita. Ne rakennutti liikemies Henrik Borgström jälkikasvulleen. Acktén huvila rakennettiin Borgströmin tyttärelle. Borgströmin pojan huvilasta on jäljellä enää kivijalka ja pihalla oleva Tim-koiran hautamuistomerkki.

Tullisaaren kartanon päärakennuksessa kuvattiin monia vanhoja suomalaisia elokuvia. Rakennus tuhoutui tulipalossa 1950-luvun lopulla. Ennen paloa päärakennus toimi naisten lepokotina. Se tunnettiin nimellä Pigero – Piianrauha.

VINKKI: Tutustu myös muihin retkivinkkeihimme!

Kagaalin muistokivi

Aino Acktén huvilan lähettyvillä on erikoinen kivipaasi. Kiveen on hakattu sekä suomeksi että ruotsiksi päivämäärä 3. elokuuta 1901. Mitä tuolloin tapahtui?

Muistokivi on perustettu vastarintajärjestön kunniaksi, joka toimi venäläisen sortokauden aikana 1899-1905. Vastarintajärjestö eli kagaali oli eräänlainen salaseura, joka vastusti pyrkimyksiä tehdä Suomesta venäläinen. Kagaali piti perustaa 3. elokuuta 1901 hotelli Kämpissä, mutta perustava kokous siirrettiin turvallisuussyistä pidettäväksi Tullisaareen.

Killingholma

Tullisaaren puistosta pääsee kapeaa siltaa pitkin pieneen saareen, Killingholmaan. Saaren kiertää noin vartissa. Saaren kallioisilta rannoilta on mukavat merinäkymät. Saaressa on nähtävissä myös vanhojen rakennusten perustuksia. Siellä oli aikanaan kaksi huvilaa, joista yksi kuului Aino Acktén äidille Emmy Acktélle. Helsingin kaupunki purki saaren rakennukset 1960-luvulla.

Killingholmassa tapaa usein eväsretkeilijöitä ja kalastajia. Rantakallioilla lekotellaan kesäauringossa ja luetaan kirjaa. Se on pieni ja rauhallinen paratiisi.

Puiston vanhat puut

Tullisaaren englantilaisen puiston lumovoimaa lisää sen vanhat puut, joiden ympärysmitta on metrejä. Ne ovat nähneet Tullisaaren entiset asukkaat, Aino Acktéen seuralaisineen, kagaalin miehet ja kartanon tulipalot.

Tullisaaren puistossa on peräti kolme puuta rauhoitettu luonnonmuistomerkkinä. Kaksihaarainen metsälehmus kohoaa yli 20 metriin. Toinen vastaava jää vain muutamaa metriä matalammaksi. Tammen ympäryysmitta on lähes neljä metriä. Ne kaikki on rauhoitettu vuonna 1956.

Helsingin kaikki luonnonmuistomerkit löydät täältä.

Palma de Pyy

Tullisaaren vieressä on pieni Pyysaari, jonne pääsee kävellen siltaa pitkin. Retken voi päättää saaressa olevaan Palma de Pyy -kesäravintolaan. Ravintolaan tuo ainutlaatuisen tunnelman meren läheisyys ja idyllinen kesäterassi. Ravintolan historia juontaa Helsingin vuoden 1952 olympialaisiin, jolloin se avattiin yleisölle. Kohderyhmänä oli silloin purjehduskilpailujen kansainväliset osallistujat. Siitä saakka ravintola on kesäisin palvellut helsinkiläisiä.