Sotahistoriaa: Huonon onnen koulurakennus

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Hietalahden torin laidalla seisoo komea entisen teknillisen korkeakoulun rakennus. Se valmistui 1800-luvun lopulla.

Talo sai osumia Neuvostoliiton pommittaessa Helsinkiä toisessa maailmansodassa. Rakennuksen kivijalassa on edelleen pommin jälkiä. Sirpaleiden aiheuttamia lohkeamia on sekä Abrahaminkadun puolella että Lönnrotinkadun sivustalla.

1930-luvulla Helsinkiin rakennettiin uusi ilmatorjuntajärjestelmä. Kuvassa sireeniä asennetaan juuri teknillisen korkeakoulun katolle (SA-kuva):

Rakennusta pommitettiin talvisodassa. Joidenkin arveluiden mukaan Neuvostoliiton pommikoneet olisivat erehtyneet luulemaan taloa Prseidentinlinnaksi. Molemmat kun ovat isoja rakennuksia torin laidalla.
Tässä kuvassa rakennus ennen sotia (HKM, Eric Sundström):

Pommien vaurioita korjattiin, mutta seuraavat osumat tulivat vuoden 1944 suurpommituksissa. Rakennus paloi pahasti. Myös viereiset talot kärsivät vaurioita. Tässä kuvassa naapuritalo (SA-kuva):

Rakennuksen edustalla torilla oli sirpalesuojia (SA-kuva):

Korkeakoulu muutti sotien jälkeen 1950-luvulla Espoon puolelle Otaniemeen. Hietalahden rakennuksessa on myöhemminkin ollut koulutoimintaa. Seuraavaksi sinne avataan hotelli.

*****

Helsingin sotahistoriaan ja muihin jännittäviin tapahtumiin pääset tutustumaan WalkHelsingin kävelyretkillä. Lue lisää etusivulta.