4 mahtavaa jugend-rakennusta Helsingin keskustassa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Aivan Helsingin ydinkeskustassa on upeita jugend-rakennuksia, jotka ovat valtakunnallisesti arvostettuja ja ainutlaatuisia. Voit ottaa iltakävelysi teemaksi keskustan jugendin.

Jugend oli kansallisromanttinen tyylisuunta 1800-1900-lukujen taitteessa, jossa arkkitehdit hakivat innoitusta suomalaisesta mytologiasta, historiasta ja luonnosta.

Esittelemme tässä neljä tutustumisen arvoista kohdetta.

1. Suomen kansallismuseo


Mannerheimintie 34

Kansallismuseon rakennus valmistui vuonna 1910. Se edustaa tyypillistä kansallisromanttista jugendia. Rakennus muistuttaa keskiaikaista linnaa tai kirkkoa. Kansallismuseon arkkitehteinä olivat Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren. Maineikas kolmikko suunnitteli monia jugend-ajan merkkiteoksia.

Kansallismuseon sisätilat ovat myös komeat. Huomio kannattaa kiinnittää ainakin aulan kattofreskoon, joka on Akseli Gallen-Kallelan toteuttama.

2. Helsingin päärautatieasema

Kaivokatu 1

Päärautatieasemaa on kansainvälisissä julkaisuissa kehuttu yhdeksi maailman kauneimmaksi rautatieasemaksi. Asema vihittiin käyttöön vuonna 1919.


Päärautatieaseman suunnitteli arkkitehti Eliel Saarinen. Rakennuksen tunnusomaisia piirteitä ovat korkea kellotorni sekä pääsisäänkäynnin lyhdynkantaja-patsaat, jotka ovat kuvanveistäjä Emil Wikströmin käsialaa.

Aseman sisällä kannattaa katseen antaa viipyä seinissä, katoissa ja valaisimissa. Sieltä löytyy myös Eero Järnefeltin kookas maalaus, joka kuvaa Kolin maisemia.


Rautatieasema edustaa myöhäistä jugendia.

3. Suomen kansallisteatteri

Läntinen Teatterikuja 1

Kansallisteatteri sai oman rakennuksensa Rautatientorin laidalle vuonna 1902. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne (Törnqvist). Se on hyvin tyypillinen esimerkki jugendista, jossa symboliikkaa etsitään suomalaisten menneisyydestä.


Rakennuksen graniittiseinät on jätetty ajan tapaan viimeistelemättä. Kivi louhittiin Uudessakaupungissa. Seinät on koristeltu erilaisilla luonnosta peräisin olevilla elementeillä: voikukkia, aurinkoa, joutsenia, huuhkajia.

1930-luvulla teatterin edustalla paljastettiin Aleksis Kiven patsas.

4. Pohjolan talo

Aleksanterinkatu 44

Yksikään turisti ei pysty kävelemään Pohjolan talon ohi ottamatta valokuvaa. Niin huomiota herättäviä ovat talon erikoiset veistoshahmot. Ne ovat kuvanveistäjä Hilda Flodinin tekemiä.


Vakuutusyhtiö Pohjolan pääkonttoriksi valmistuneen rakennuksen suunnittelijoina kunnostautuivat Saarinen, Gesellius ja Lindgren. Rakennus valmistui vuosien 1899-1901 aikana.

LUE MYÖS: